KAPUSTA Z GRZYBAMI I ŻURAWINĄ
Należy przygotować:
25 dag podgrzybków (najlepiej mrożonych),
50 dag kapusty kiszonej,
cebulę,
małe jabłko,
2 łyżki oliwy,
sól, pieprz, kminek,
łyżkę sosu sojowego,
łyżeczkę cukru,
pół szklanki wina,
2 kieliszki wody, 10 dag suszonej żurawiny,
posiekaną natkę pietruszki,
2 łyżki oliwy.
Przygotowanie:
1) Podgrzybki pokroić na kawałki (jeżeli były zamrożone, to wcześniej rozmrozić). Kapustę wyłożyć na sitko i dwukrotnie opłukać ciepłą wodą, pociąć w kilku miejscach. Cebulę pokroić w kostkę. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce.
2) Na głębokiej patelni z pokrywą podgrzać oliwę, dodać cebulę i zrumienić ją przez 5 minut. Dodać kapustę i przyprawy. Mieszając smażyć przez minutę.
3) Dodać rozmrożone grzyby i starte jabłko, dalej smażyć przez minutę. Wlać wino, wodę i zagotować. Dodać żurawinę, przykryć i gotować przez 10 minut mieszając co chwilę.
4) Zdjąć pokrywę i gotować przez 10 minut, co chwilę mieszając. Dodać posiekaną pietruszkę i oliwę. Po 2 minutach odstawić z ognia. Należy podawać z pieczywem albo wykorzystać jako farsz do pasztecików.
Polecam! Życzę smacznego, radosnej kolędy i wesołych Świąt!