JEŻ
Zbigniewa Sosnowskiego, Posła na Sejm RP, wicemarszałka województwa kujawsko-pomorskiego w latach 2019–2023
Składniki:
Ciasto:
- 5 jaj,
- ¾ szklanki cukru,
- ¾ szklanki mąki pszennej – tortowej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa:
- 1 kostka margaryny „Palma”,
- 1 kostka masła,
- 2 szklanki cukru pudru,
- 5 żółtek,
- 2-3 łyżeczki kakao,
- 2 kieliszki alkoholu,
- 1 galaretka cytrynowa.
Kolce:
- ½ kg migdałów,
- ¾ kostki masła.
Poncz do nasączenia ciasta:
- ok. ½ litra przegotowanej wody,
- sok z cytryny,
- olejek arakowy lub rumowy,
- cukier (wszystko połączyć w ilościach według smaku).
Przygotowanie:
Ciasto:
Białka oddzielić od żółtek, ubić pianę; dodać cukier i ubijać do jego rozpuszczenia. Całość połączyć z żółtkami roztrzepanymi z wodą (1,5 łyżki), mąką oraz proszkiem do pieczenia. Piec
na prostokątnej blasze ok.35 minut.
Masa:
Margarynę utrzeć z masłem i cukrem pudrem, dodać żółtka. Następnie do pulchnej masy dodać alkohol oraz gęstniejącą galaretkę (wcześniej rozpuszczoną w ¾ szklanki wody). Masę podzielić
na dwie części – do jednej części dodać 2-3 łyżeczki kakao.
Sposób wykonania kolców:
Migdały sparzyć, zdjąć skórkę, rozpołowić a następnie połówki pokroić na trzy „szpilki”. Kolce przełożyć na patelnię z rozgrzanym masłem i smażyć (ciągle mieszając) do czasu uzyskania złotego koloru.
Formowanie jeża
Z ciasta zdjąć brązową skórkę, przekroić na dwie równe części. Każdą z części przekroić w poprzek w celu uzyskania łącznie 4 placków.
Z placków ułożyć stos i wykroić kształt jeża:
Każdą część ciasta nasączyć, rozsmarować masę: czynności powtarzać, stosując na przemian białą i ciemną masę. Na przedostatniej części ciasta ułożyć skrojone cząsteczki ciasta, w celu uzyskania podwyższenia i nadania kształtu jeża. Wierzch posmarować ciemną masą a następnie poutykać przygotowane kolce.
Smacznego!
Boże Narodzenie 2015