Przepisy świąteczne

GROCH Z KAPUSTĄ

Krystiana Łuczaka, radnego województwa w latach 2010-2014

 

Składniki :
1 kg kiszonej kapusty (koniecznie „Piotr i Paweł” w Toruniu,
2 cebule,
1 łyżeczka majeranku,
1 kg grochu łuskanego,
5 liści laurowych,
10 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego,
5 dkg masła,
sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:
1.groch przebrany opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na 2-3 godz. Następnie gotować 45 min. do miękkości (nie rozgotować),
2.kapustę ugotować w niewielkiej ilości wody dodając ziele angielskie, liście laurowe i pieprz,
3.cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na maśle i dodać do kapusty. Dosypać majeranek, pieprz i sól do smaku – gotować ok. 1 godz.
4.połączyć kapustę z grochem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

S M A C Z N E G O ! WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO NA NADCHODZĄCE ŚWIĘTA I NA NOWY ROK!

 
 
Boże Narodzenie 2015