Przepisy świąteczne

GĘSIA SZYJA NADZIEWANA

Ewy Politowskiej, szefowej kuchni hotelu Osada Karbówko

Składniki:

  • gęsia szyja 1 szt.
  • włoszczyzna 150g
  • masło 100g
  • cebula 100g
  • bułka czerstwa 50g
  • pierś gęsia 100g
  • żołądki gęsie 5g
  • wątróbka 5g
  • natka pietruszki
  • mleko 150ml
  • gałka muszkatołowa do maku
  • sól, pieprz
  • jajko 1 szt.
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty

Przygotowanie:
Gęsią szyję dokładnie oczyścić, opłukać, zdjąć skórę. Szyję ugotować razem z włoszczyzną. Pierś gęsią, żołądki, podsmażoną cebulę i namoczoną w mleku bułkę (lekko odciśniętą) mielimy. Wątróbkę lekko parzymy. Sparzoną wątróbkę  natkę pietruszki siekamy i łączymy ze zmieloną masą mięsną. Dodajemy jajko, przyprawy i stopione masło. Wyrabiamy jednolitą masę. Tak doprawioną masą faszerujemy skórę szyi gęsiej. Związujemy lub zszywamy końce nafaszerowanej szyi i parzymy w wywarze ok. 1,5 godziny. Podawać na zimno z sosem lub na ciepło z surówkami.

 

Boże Narodzenie, 2017 r.