GĘŚ PIECZONA W MIESZANCE ZIÓŁ Z JABŁKAMI
Koła Gospodyń Wiejskich w Brzozowie (powiat chełmiński)
Składniki:
– tuszka gęsi
– jabłka
– mieszanka przypraw ziołowych i korzennych (papryka słodka, kolendra, kmin rzymski, majeranek, tymianek, pieprz czarny i sól)
Przygotowanie:
Umyta i osuszoną tuszkę gęsi nacieramy dokładnie w środku i na zewnątrz przygotowaną wcześniej mieszanką przypraw ziołowych i korzennych. Do środka wkładamy całe lub przekrojone na pół, surowe jabłka. Tuszkę zaszywamy. Nogi i skrzydła związujemy również, aby gęś równomiernie się piekła. Tak przygotowaną tuszkę umieszczamy w naczyniu do pieczenia, piersią do góry i wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika (220oC). Pieczemy około 35 minut. Następnie temperaturę obniżamy do 180oC. W trakcie pieczenia gęś polewamy powstałym sosem. Przed zakończeniem pieczenia możemy polać gęś zimną wodą, wtedy uzyskamy efekt chrupiącej skórki.
Żeby sprawdzić, czy gęś jest dobrze upieczona, należy chwycić za skrzydło i nim poruszyć. Jeżeli lekko się porusza i jest luźne, gęś jest upieczona.
Czas pieczenia w domowym piekarniku wynosi ok. 1 godziny na 1 kg gęsi.
ŻYCZYMY SMACZNEGO!
Boże Narodzenie 2019