FILETY Z KARPIA KARMELIZOWANE W MIODZIE
40 dag filetów z karpia
masło do smażenia
mąka do panierowania
skórka z 1 pomarańczy
olej lniany
4 goździki
1 gwiazdka anyżu
szczypta kminku
1/4 szklanki soku z pomarańczy
2 szklanki bulionu z karpia
1 cebula
łyżka masła
szklanka wytrawnego czerwonego wina
30 dag piernika lekko podsuszonego
jajka zielononóżki 2 szt. + 2 żółtka
1/2 szklanki mleka
2 łyżki rozpuszczonego masła
50 ml wody gazowanej
2 szklanki mąki kukurydzianej
3 łyżki masła
wywar z grzybów
sól, pieprz
Przygotowanie sosu:
W rondlu na maśle przesmaż cebulę, dodaj wino i zredukuj o 25%. Dodaj bulion i zagotuj. Do całości wkrusz piernik, a gdy się rozpuści zmiksuj na gładki sos. Przetrzyj przez sito.
Przygotowanie makaronu naleśnikowego:
Z jajek, mąki, mleka i rozpuszczonego masła i wody zrób ciasto na naleśniki. Usmażone naleśniki zwijaj w rulon i krój w poprzek jak na makaron, przestudź. Gotowy makaron smaż na maśle z grzybami. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie karpia:
Filety dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Delikatnie je natnij.
Przygotowanie marynaty:
Anyż, kminek i goździki rozetrzyj w moździerzu. Otrzyj skórkę z pomarańczy, natrzyj przyprawami rybę i skrop olejem lnianym. Odstaw na 20 minut. Obtocz w mące i przesmaż na maśle. Filet z karpia podaj na makaronie i obficie polej sosem piernikowym. Filet z karpia podaj na makaronie i obficie polej sosem piernikowym.