Przepisy świąteczne

FILETY Z KARPIA KARMELIZOWANE W MIODZIE

Pawła Zgórzyńskiego, radnego województwa III, IV, V i VI kadencji
 
Składniki:
40 dag filetów z karpia 
masło do smażenia
mąka do panierowania
 
Marynata: 
skórka z 1 pomarańczy 
olej lniany 
4 goździki
1 gwiazdka anyżu
szczypta kminku 
1/4 szklanki soku z pomarańczy
 
Sos piernikowy:
2 szklanki bulionu z karpia 
1 cebula 
łyżka masła 
szklanka wytrawnego czerwonego wina
30 dag piernika lekko podsuszonego
 
Makaron naleśnikowy:
jajka zielononóżki 2 szt. + 2 żółtka
1/2 szklanki mleka 
2 łyżki rozpuszczonego masła 
50 ml wody gazowanej 
2 szklanki mąki kukurydzianej
3 łyżki masła
wywar z grzybów
sól, pieprz

Przygotowanie sosu:
W rondlu na maśle przesmaż cebulę, dodaj wino i zredukuj o 25%. Dodaj bulion i zagotuj. Do całości wkrusz piernik, a gdy się rozpuści zmiksuj na gładki sos. Przetrzyj przez sito.
Przygotowanie makaronu naleśnikowego:
Z jajek, mąki, mleka i rozpuszczonego masła i wody zrób ciasto na naleśniki. Usmażone naleśniki zwijaj w rulon i krój w poprzek jak na makaron, przestudź. Gotowy makaron smaż na maśle z grzybami. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie karpia:
Filety dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Delikatnie je natnij. 
Przygotowanie marynaty: 
Anyż, kminek i goździki rozetrzyj w moździerzu. Otrzyj skórkę z pomarańczy, natrzyj przyprawami rybę i skrop olejem lnianym. Odstaw na 20 minut. Obtocz w mące i przesmaż na maśle. Filet z karpia podaj na makaronie i obficie polej sosem piernikowym. Filet z karpia podaj na makaronie i obficie polej sosem piernikowym. 

 
 
Boże Narodzenie, 2015 r.