BABKA MAKOWA
Marka Smoczyka, sekretarza województwa
Składniki:
- 1 szklanka maku
- 5 jaj
- 1 kostka „Palmy”
- 1 szklanka mąki wrocławskiej
- 2 łyżki mąki krupczatki
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Bakalie
Wykonanie:
Tłuszcz stopić, mak wsypać do tłuszczu i gotować trzy minuty. Przestudzić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym (po zdjęciu z pary jeszcze chwilę ubijać). Do przestudzonych białek dodać żółtka, wymieszać, dodać mąkę z proszkiem, dokładnie wymieszać, dodać mak z tłuszczem i wmieszać bakalie. Wszystko wlać do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy. Piec około 40 minut w temp. 175 stopni.
Boże Narodzenie, 2015 r.