AMONIACZKI I PIERNICZKI
Śp. Kazimiery Piotrowicz, rówieśniczki Niepodległej z gminy Obrowo (powiat toruński)
Amoniaczki
0,5 kg mąki
10 dkg cukru
4 łyżki masła
2 jajka
0,5 szklanki mleka
2 łyżki amoniaku
sól, cukier waniliowy
Masło utrzeć z cukrem, dodać jaja, sól, cukier waniliowy, amoniak rozpuszczony w ciepłym mleku, na koniec mąkę. Wyrobić ciasto. Rozwałkować je i wyciąć ciasteczka, kłaść na cukier i piec na złoty kolor.
Pierniczki
0,5 kg miodu
2 szklanki cukru
25 dag masła lub smalcu
Podgrzać prawie do wrzenia, potem schłodzić.
1 kg mąki pszennej
3 jaja
0,5 szklanki mleka
3 płaskie łyżeczki sody
0,5 łyżeczki soli
2-3 opakowania przyprawy do piernika
Sodę rozpuścić w zimnym mleku. Do ostudzonej masy miodowej dodawać mąkę, sól, przyprawy i sodę z mlekiem. Dokładnie wyrobić. Ciasto wkładamy do kamiennego naczynia. Przechowywać w chłodnym miejscu 3-4 tygodnie.
Boże Narodzenie, 2018 r.