Mleko z banku – pokarm i lek
Regionalny Bank Mleka Kobiecego w marszałkowskim Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym w Toruniu działa już sześć lat. Z pozyskiwanego i przechowywanego tu bezpiecznego, przebadanego na wiele sposobów naturalnego pokarmu skorzystało już 2 tysiące przedwcześnie urodzonych lub chorych noworodków. Był pierwszą w Polsce taką instytucją o zasięgu regionalnym, obecnie jest ich w całym kraju 16.
Powstał po to, by ciężko chore noworodki i wcześniaki mogły być odżywiane najlepszym dla nich, zdrowym pokarmem, rekomendowanym przez polskich i światowych ekspertów jako najwłaściwszy dla noworodka, którego z różnych przyczyn nie może karmić własna matka.
– Mleko kobiece jest unikalną, dynamicznie zmieniająca się substancją, której skład i właściwości dostosowują się do aktualnych potrzeb dziecka oraz jego stanu zdrowia. To swoisty gatunkowo pokarm, łatwo przyswajalny. Zawiera wszystkie niezbędne i idealnie zbilansowane składniki odżywcze, budulcowe, immunologiczne i rozwojowe. Mleko kobiece, w przeciwieństwie do sztucznego, żyje. Zawiera bardzo dużą liczbę pożytecznych bakterii, które naturalnie zasiedlają przewód pokarmowy dziecka, wpływając na jego rozwój, na rozwój jego układu odpornościowego i nerwowego. Zawarte w nim oligosacharydy działają jak naturalne prebiotyki – tak o naturalnym pokarmie kobiecym mówi kierująca naszym Bankiem Mleka doktor Elena Sinkiewicz-Darol, biotechnolog, specjalistka w dziedzinie biologii medycznej. Wywiad „Mleko z banku” (https://kujawsko-pomorskie.pl/wywiad-tygodnia/31681-mleko-z-banku )
– Stworzony w oparciu o krajowe i europejskie doświadczenia w tej dziedzinie system pozyskiwania, przechowywania i dystrybucji mleka kobiecego jest w stu procentach bezpieczny. Bank okazał się strzałem w dziesiątkę – podkreśla marszałek Piotr Całbecki.
Mleko od zdrowych dawczyń jest najpierw poddawane procesowi pasteryzacji, potem badaniu mikrobiologicznemu, a następnie mrożone do temperatury minus 20 stopni Celsjusza i starannie przechowywane w szafach chłodniczych ze stałą, monitorowaną temperaturą. To gwarancja bezpieczeństwa i tego, że biały płyn zachowa wszystkie walory dietetyczne i zdrowotne.
Od początku jego historii z bankiem współpracowało lub współpracuje obecnie ponad 200 honorowych dawczyń (w tym roku już 19) – młodych mam w okresie laktacji, dysponujących nadwyżkami mleka przy karmieniu własnego potomstwa. 60 procent z nich to matki urodzonych przedwcześnie dzieci. W ciągu 6 lat bank pozyskał ponad 2 tysiące litrów pokarmu, wykonując ponad 1000 procesów pasteryzacji i ponad 5 500 analiz mleka. Z zasobów banku korzystają mali pacjenci Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego, bydgoskich szpitali uniwersyteckich im. Jurasza i im. Biziela oraz Szpitala im. Pirogowa w Łodzi.
Toruński Bank Mleka prowadzi też działalność naukową i badawczą, współpracując z Uniwersytetem Mikołaja Kopernika, Uniwersytetem Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy, Politechniką Gdańską i Warszawskim Uniwersytetem Medycznym. W spektrum zainteresowań badaczy znajdują się m.in. kwestie związane z terapią żywieniową wcześniaków oraz zawarte w mleku kobiecym składniki bioaktywne. Efektem tych badań są publikacje o międzynarodowym zasięgu, a także monografia zawierająca zasady funkcjonowania banków mleka w polskich placówkach służby zdrowia.
Beata Krzemińska
rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego
11 lipca 2019 r.