Aktualności

Festiwal Gęsiny w Przysieku, fot. Mikołaj Kuras dla UMWKP
Festiwal Gęsiny w Przysieku, fot. Mikołaj Kuras dla UMWKP

Listopad w Kujawsko-Pomorskiem pachnie gęsiną

Pokazy kulinarne, degustacje, jarmark produktów regionalnych i rękodzieła – na placu przy dawnym budynku Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Przysieku odbył się dwudniowy doroczny Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny. Specjały z gęsiny po raz kolejny stały się symbolem rodzinnego świętowania Narodowego Święta Niepodległości w regionie.

 

W Kujawsko-Pomorskiem stworzyliśmy piękną tradycję wspólnego świętowania z gęsiną – podkreślał marszałek Piotr Całbecki.

 

Festiwal gęsiny w Przysieku

 

W dniach 10–11 listopada w Przysieku odbyła się największa w Polsce impreza promująca gęsinę. Podczas Kujawsko-Pomorskiego Festiwalu Gęsiny goście mogli spróbować regionalnych potraw, odwiedzić kiermasz z lokalnymi produktami oraz obejrzeć pokazy kulinarne w wykonaniu znanych szefów kuchni – Michela Morana, Mariety Mareckiej, Sebastiana Olmy i Piotra Lenarta.

 

Na odwiedzających czekało ponad stu wystawców z całego kraju. W ich ofercie znalazły się świeże tuszki i potrawy z gęsiny, regionalne produkty spożywcze, ekologiczne przetwory oraz rękodzieło artystyczne.

 

Nie zabrakło również muzyki na żywo, konkursów z nagrodami, atrakcji dla dzieci i rodzinnej strefy relaksu. Wydarzenie było doskonałą okazją, by skosztować wyjątkowych potraw i wspólnie spędzić czas w ciepłej, świątecznej atmosferze.

 

W tym roku Złoty Półgęsek powędrował do Pałacyku Gozdawa (Łochocin, powiat lipnowski) za produkt Gęsi Pipek – faszerowana szyjka gęsia.

 

Konkursy i rodzinne świętowanie

 

Tegoroczna edycja akcji gęsinowej obfituje w liczne atrakcje i konkursy. Mieszkańców regionu zachęcamy do udziału w naszym konkursie na relację ze wspólnego świętowania Narodowego Święta Niepodległości przy gęsinie. Na zgłoszenia czekamy do 21 listopada. Zobacz Podziel się relacją z 11 listopada i wygraj nagrody

 

Nie zabrakło także wydarzeń skierowanych do najmłodszych. Dużym zainteresowaniem cieszył się konkurs plastyczny „Sportowa gęś”, w którym laureaci otrzymają atrakcyjne nagrody – zestawy plastyczne, książki, gry planszowe, klocki oraz bony zakupowe. Zobacz: „Sportowa gęś” – gęsinowy konkurs plastyczny.

 

W ramach akcji rozstrzygnięto również ogłoszone w mediach konkursy – 2025 gęsi trafiło do mieszkańców dwudziestu miast województwa, symbolicznie przypominając o wspólnym świętowaniu przy rodzinnym stole i o tradycyjnym smaku kujawsko-pomorskich specjałów. Zobacz też: Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina

 

Foodtruck i warsztaty dla młodych kucharzy

 

Po województwie kursował również Gęsinowy Foodtruck, który serwował przysmaki z gęsiny w ośmiu miastach regionu. Uczniowie szkół gastronomicznych wzięli udział w warsztatach kulinarnych, ucząc się nowoczesnych sposobów przygotowywania tradycyjnych potraw.

 

Warsztaty odbyły się w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu, Technikum Organizacji Szkół Gastronomicznych we Włocławku, Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy, Tucholskim Centrum Edukacji Zawodowej i Kujawsko-Pomorskim Specjalistycznym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym nr 2 w Bydgoszczy, Zespole Szkół Rolniczych w Przemystce, Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Inowrocławiu i Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu.

 

„Czas na gęsinę” – ogólnopolska akcja restauracyjna

 

Po raz kolejny ruszyła akcja „Czas na gęsinę”, w której uczestniczą restauracje z całej Polski. W ich menu pojawią się potrawy z gęsiny – zarówno w klasycznym, jak i nowoczesnym wydaniu. Lista restauracji

 

W inicjatywie uczestniczy ponad 200 restauracji, promując polską tradycję kulinarną w najlepszym wydaniu.

 

Beata Krzemińska

rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego

 

21 października 2025 r.

Ostatnia aktualizacja: 12 listopada 2025 r.