Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina
Trwa nasza doroczna jesienna kampania gęsinowa. Głównym wydarzeniem będzie jak zwykle mający swą wierną publiczność festiwal gęsiny w Przysieku (9 i 10 listopada). Tradycyjnie do mieszkańców regionu trafią gęsie tuszki (tym razem 2019), które są wygraną w konkursach przeprowadzonych przez lokalne i regionalne media. Zapraszamy także do udziału w konkursach plastycznych i na relację ze świątecznego obiadu, a także do uczestnictwa w szkoleniach dla rolników z przyzagrodowego chowu gęsi.
– Nasza kampania to zaproszenie do wspólnego świętowania, dobrej zabawy, spędzenia czasu z rodzinami i z przyjaciółmi, którzy tak jak my chcą celebrować rocznicę odzyskania niepodległości radośnie i z dumą – podkreśla marszałek Piotr Całbecki.
Tegoroczną kampanię rozpoczęliśmy od przygotowania filmowych przepisów na potrawy z gęsiną w roli głównej. W tym roku do udziału w promocji gęsinowej tradycji kulinarnej Kujaw i Pomorza marszałek Piotr Całbecki zaprosił gwiazdę telewizyjnych programów kulinarnych Michela Morana. Powstała seria spotów filmowych, w których obaj panowie przygotowują świąteczne dania z tego smacznego i zdrowego mięsa.
Flagowym wydarzeniem kampanii „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina” będzie zaplanowany na weekend poprzedzający Narodowe Święto Niepodległości (9 i 10 listopada) Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny w Przysieku pod Toruniem. To największy w Polsce kiermasz produktów z gęsiny, który w ciągu dwóch dni odwiedza kilkanaście tysięcy osób. Festiwal, podczas którego prezentujemy również wiele innych produktów regionalnych i wyrobów rękodzielniczych, to także okazja do zgłębienia tajników kuchni oraz zdobycia informacji z zakresu zdrowego żywienia. W imprezie uczestniczyć będą znani polscy kucharze i promotorzy kulinarni, którzy zaprezentują swoje autorskie pomysły na potrawy z gęsiny. Wśród tegorocznych gości festiwalu są Michel Moran, Józef Sadkiewicz, Andrzej Polan i Agata Wojda, którzy przygotują kulinarne prezentacje zakończone degustacją. Podczas festiwalu zwycięscy wystawcy otrzymają Złote Półgęski – nagrodę za najlepszy produkt z gęsiny dla producentów i wystawców uczestniczących w imprezie. Wśród festiwalowych atrakcji są także fotobudki, rajd rowerowy, liczne konkursy z nagrodami oraz warsztaty artystyczne i edukacyjne dla najmłodszych.
Marszałkowskiej kampanii gęsinowej od lat towarzyszy także festyn w Rypinie, który z roku na rok staje się coraz popularniejszą imprezą. W tym roku wydarzenie odbędzie się 9 listopada.
Zwycięzcy konkursów organizowanych przez lokalne i regionalne media otrzymają w tym roku łącznie 2019 świeżych gęsich tuszek. Producentem gęsiny jest Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej (powiat inowrocławski). Mieszkańcy odbiorą nagrody w sobotę (9 listopada). Szczegóły na temat tegorocznej akcji oraz harmonogram dystrybucji gęsich tuszek.
Dla rolników, którzy zainteresowani są hodowlą gęsi mamy prawdziwą gratkę – szkolenia i warsztaty z przyzagrodowego chowu gęsi organizowane przez Urząd Marszałkowski przy wsparciu Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi. Planujemy trzy takie spotkania w Toruniu, Bydgoszczy i Włocławku. Szkolenia odbędą się na początku przyszłego roku. Zapisy ruszą 4 listopada. Szkolenia poprowadzi Halina Bielińska, zastępca dyrektora Zakładu Doświadczalnego Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej. Uczestnicy dowiedzą się, jak prowadzić przyzagrodowy chów gęsi, jak zająć się przetwórstwem tego smacznego mięsa oraz jak prowadzić handel detaliczny.
Jak co roku zapraszamy również do udziału w gęsinowych konkursach organizowanych przez Urząd Marszałkowski. Wśród naszych propozycji konkurs plastyczny adresowany do dzieci, w którym do wygrania m.in. przybory plastyczne oraz gry i gadżety elektroniczne (więcej) Dla całych rodzin przygotowujemy konkurs na relacje ze świątecznego obiadu z gęsiną w roli głównej. Na zwycięzców czeka zestaw rowerów dla rodziny. Pozostali maja szansę wygrać sprzęt gospodarstwa domowego. Szczegóły od 7 listopada na www.kujawsko-pomorskie.pl .
Nieodłącznym elementem naszej akcji jest także serwowanie potraw z gęsiego mięsa przez restauracje w całej Polsce. Informacja o lokalach, które dołączą do naszej kampanii już wkrótce na stronie czasnagesine.pl
Polska jest jednym z największych producentów i eksporterów gęsiny. Mięso (blisko 45 tysięcy ton) trafia głownie do Niemiec i Francji. Spożycie gesiny w Polsce jest dużo niższe, jednak z roku na rok wciąż wzrasta. Przeciętny Polak spożywa około 250 gramów gęsiego mięsa. Pogłowie gęsi w kraju wynosi 85 tysięcy sztuk. Pogłowie w Kujawsko-Pomorskiem stanowi 8,3 procenta pogłowia krajowego.
Czytaj także:
- 2019 gęsich tuszek do wygrania
- Wygraj warsztaty kulinarne z Michelem Moranem
- Gęsinowy konkurs plastyczny – czekamy na prace
Biuro Prasowe Urzędu Marszałkowskiego
1 października 2019 r.
Ostatnia aktualizacja: 21 października 2019 r.