Boże Narodzenie coraz bliżej. Przepis na pierniczki
Przepisem na świąteczne pierniczki dzieli się z nami marszałek Piotr Całbecki: – To tradycyjny przepis mojej mamy Sabiny Całbeckiej. Nic tu nie można zepsuć, wychodzą zawsze świetnie.
Składniki:
- 16 szklanek mąki wrocławskiej
- ½ kg miodu
- 3,5 szklanki cukru (proporcję cukier/miód można zmienić na korzyść miodu)
- 1 kostka Palmy
- 4 jajka
- mieszanka przypraw korzennych do smaku
- 3 dkg sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
- na karmel: 4 łyżki cukru + ½ szklanki wody
Przygotowanie:
- Mąkę, cukier, całe jajka i sodę dobrze wymieszać (najpierw mąka z cukrem i sodą, następnie dodajemy jajka).
- Miód, margarynę i przyprawy korzenne zagotować.
- Przygotować karmel: z cukru i wody gotujmy na małym ogniu gęsty syrop, który pod wpływem temperatury powinien się skarmelizować.
- Karmel i miód zagotować, odstawić do ostudzenia. Dodać do mąki, dobrze wygnieść.
- Ciasto odstawić w chłodne miejsce na 2 dni.
- Ciasto rozwałkować, wyciąć pierniczki foremkami, piec w rozgrzanym piekarniku.
- Lukier: cukier z wodą mieszać na gorąco aż będzie biały, dodać octu, można też dodać kakao.
Smacznego!
Beata Krzemińska
rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego
10 grudnia 2025 r.