Jesienny jarmark lokalnej żywności
Dziś na placu przed Urzędem Marszałkowskim rewia lokalnych przysmaków – w ofercie między innymi biosyropy, wędliny, sery, przetwory i powidła. Na kupujących czekają także dania na ciepło i degustacje.
Podczas naszego jarmarku można kupić świeże produkty, wytwarzane od początku do końca w jednym gospodarstwie. Dostawcy przygotowali też kuszący wybór ciepłych dań. Czarnina z gęsi z kluskami ziemniaczanymi, rosół z gęsi z kołdunami, pierogi z gęsiną, barszcz czerwony z pasztecikami, ciasto z borówkami lub brzoskwiniami to tylko niektóre z propozycji.
Zdrowe słodkości w postaci różnorodnych miodów dostępne na stoiskach:
- Kraina Skrwy Manufaktura Zdrowia Agnieszki Pawłowskiej z Raku (powiat rypiński)
- Pasieka Rodzinna Tomasza i Jacka Paulów z Gniewkowa (powiat inowrocławski)
Sery różnego rodzaju oferują:
- KozieŁawy Emilii i Krzysztofa Witkowskiego z Ław (powiat rypiński).
- gospodarstwo rolne Eweliny i Michała Swędrowskich z Jaroszewa (powiat żniński)
Warzywa oraz przetwory warzywne i owocowe oferują:
- Ogrody Joli Marii Wiśniewskiej-Staszak z Mlewa (powiat golubsko-dobrzyński),
- Porzeczkowa Kraina z Zielenia (powiat wąbrzeski)
- Gospodarstwo Sadownicze E.M. Chabowscy ze Strzelec Górnych (powiat bydgoski)
Wyroby mięsne, wśród których znajdą się wędliny i pasztety, wystawiają:
- Monika i Marcin Błaszczyk z Szonowa (powiat grudziądzki),
- Stanisław Wzorek z Zelgna-Bezdołu (powiat toruński),
- U Doroty, Dorota i Franciszek Słomkowscy z Murczyna (powiat żniński).
- Mirosława i Bogdan Liczbik z Trzebcza Szlacheckiego (powiat chełmiński).
Dostęp do zdrowych olejów zapewnia stoisko Oleje Wielkie Rychnowo Michała Musiała (powiat golubsko-dobrzyński). Do stoiska OL-MAT z Kruszwicy (powiat inowrocławski) zapraszamy miłośników ryb w occie.
Świeże wyroby wytwarzane tradycyjnymi metodami będą do kupienia także w sklepie internetowym Lokalna Żywność. O otwarciu kolejnego okienka zakupowego będziemy informować.
Biuro Prasowe Urzędu Marszałkowskiego
11 października 2022 r.
Ostatnia aktualizacja: 14 października 2022 r.