Przepisy świąteczne

UDO GĘSIE W PRZYPRAWACH Z ZIEMNIAKAMI AU GRATINE I CZERWONĄ KAPUSTĄ

Urszuli Robaczyńskiej, byłej szefowej kuchni w Hotelu Młyn we Włocławku

Składniki:

  • udo gęsie,
  • 200 ml czerwonego wina wytrawnego,
  • 0.04 g pieprzu gruboziarnistego,
  • 0.03 g przyprawy gilowej,
  • 0.01 g ziół prowansalskich,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:
Mięso zamarynować z przyprawami ok.12 godzin . Udo w zalewie piec w piekarniku rozgrzanym do temp.160 stopni ok. 1 godziny, pod przykryciem.

 

Zapiekanka ziemniaczana au gratine

  • 30 dag ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 0.01g ziół prowansalskich,
  • 0.01g Vegety,
  • 200 ml śmietany 30%.

Ziemniaki zetrzeć na cienkie plasterki. Jajka ,śmietanę i przyprawy roztrzepać i polać ziemniaki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 st. ok. 20 minut.

Kapusta czerwona
– 300 g czerwonej kapusty,
– 0.05 g żurawiny suszonej,
– 1 łyżka miodu,
– 250 ml wina czerwonego wytrawnego,
– 0,05g rodzynek,
– jedno jabłko,
– sok z jednej cytryny.
Kapustę poszatkować. Połączyć ze składnikami, gotować ok. 1 godziny.

 

Boże Narodzenie, 2017 r.