Przejdź do treści
Wersja graficzna
Kontrast:
Rozmiar czcionki:
Odstępy:
Instrukcja
TAB - Kolejny element
SHIFT + TAB - Poprzedni element
CTRL + F - Wyszukiwarka
ALT + (← / →) – poprzednia / następna (odwiedzona) strona
ESC - Anulowanie podpowiedzi
Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr

 

Koronawirus  

Wielkanoc smaczna, bo tradycyjna

Fot. Szymon Zdziebło/tarantoga.pl dla UMWK-P
Fot. Szymon Zdziebło/tarantoga.pl dla UMWK-P

Żurek, biała kiełbasa czy mazurki – bez nich nie wyobrażamy sobie wielkanocnego stołu. Zapraszamy do przygotowania tych potraw według przepisów z naszej regionalnej Listy Produktów Tradycyjnych. Wykonane samodzielnie według starych, sprawdzonych receptur będą świetnie smakować w święta.

 

– Święta to także spotkania przy wspólnym stole i smakołyki przyrządzane przez nasze mamy czy babcie. Niektóre z nich pamięta się przez całe życie. Przygotowując świąteczne potrawy warto sięgnąć do tradycyjnych przepisów. Receptury na produkty z naszego regionu, wpisane na ministerialną Produktów Tradycyjnych, reprezentują bogate i wciąż żywe dziedzictwo kulinarne Kujaw i Pomorza – mówi marszałek Piotr Całbecki.

 

Na ogólnopolskiej ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych znajdują się już 94 wyroby i potrawy z naszego regionu. W lutym do spisu dołączyły pierniki z Torunia, zgłoszone przez Fundację Korzenie Kultury. Wzmianki ich wypiekaniu w mieście Kopernika znajdziemy w wielu utworach literackich i legendach. Oprócz mąki, miodu i jaj charakterystyczne dla korzennych ciastek są oczywiście przyprawy: pieprz, cynamon, kardamon, imbir, anyż i goździki. Więcej tutaj.

 

Z naszej Listy Produktów Tradycyjnych na Wielkanoc warto skorzystać z przepisów na:

 

Wszystkie produkty z Kujawsko-Pomorskiego wpisane na listę tutaj.

 

Zachęcamy, aby zwłaszcza w tym trudnym okresie, wybierając produkty na wielkanocne stoły, sięgnąć po wyroby lokalnych przedsiębiorców.

Przypominamy, że na Listę Produktów Tradycyjnych mogą być wpisane produkty rolne, artykuły spożywcze i napoje spirytusowe:

  • których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych, tzn. wykorzystywanych od co najmniej 25 lat, metod produkcji,
  • będące elementem dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane,
  • stanowiące element tożsamości społeczności lokalnej.

 

Wnioski o wpis produktu na listę składa się do Urzędu Marszałkowskiego, który dokonuje ich oceny. Pozytywnie zweryfikowane wnioski przesyłane są do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który jest odpowiedzialny za jej prowadzenie  i uaktualnienie. Lista jest publikowana na bieżąco na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Szczegóły jak zarejestrować produkt tradycyjny).



Beata Krzemińska
rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego

 

30 marca 2021 r.

Czytaj więcej

© Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2014. Wszystkie prawa zastrzeżone