Przejdź do treści
Wersja graficzna
Kontrast:
Rozmiar czcionki:
Odstępy:
Instrukcja
TAB - Kolejny element
SHIFT + TAB - Poprzedni element
CTRL + F - Wyszukiwarka
ALT + (← / →) – poprzednia / następna (odwiedzona) strona
ESC - Anulowanie podpowiedzi
Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr

Koronawirus

  • Start
  • Rolnictwo
  • Bania w zalewie i klepacze to kolejne produkty tradycyjne

Bania w zalewie i klepacze to kolejne produkty tradycyjne

Bania w zalewie, Pani Anna Patyk, Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu
Bania w zalewie, Pani Anna Patyk, Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu

W marcu br. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisał na Listę Produktów Tradycyjnych kolejne produkty z Kujawsko-Pomorskiego.

 

Są to: bania w zalewie oraz klepacze – placki ziemniaczane pieczone na fajerkach. Te tradycyjne potrawy znane były już na Kujawach po koniec XIX wieku. Ich prosta receptura znana jest do dziś. Banię w occie znajdziemy na stołach w postaci dodatku do mięs podczas obiadu. Natomiast placki ziemniaczane z uwagi na rzadkość występowania już pieców węglowych z fajerkami, smaży się na potelni.

 

Obecnie na Liście Produktów Tradycyjnych z Kujaw i Pomorza znajdują się 92 produkty.

Czytaj więcej

© Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2014. Wszystkie prawa zastrzeżone