Przejdź do treści
Wersja graficzna
Kontrast:
Rozmiar czcionki:
Odstępy:
Instrukcja
TAB - Kolejny element
SHIFT + TAB - Poprzedni element
CTRL + F - Wyszukiwarka
ALT + (← / →) – poprzednia / następna (odwiedzona) strona
ESC - Anulowanie podpowiedzi
Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr

 

Koronawirus  

Gęsina - Wywiady

Gęsi pipek od święta, owijonki na co dzień

Fot. Andrzej Goiński/UMWKP

Rozmowa z Andrzejem Kloneckim, prezesem Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi

Czytaj więcej

Rodzina, tradycja, biesiada

Fot. Mikołaj Kuras

Rozmowa z Agnieszką i Jackiem Lewandowskimi z Pakości w powiecie inowrocławskim, rodzicami ośmioletniej Zuzanny i rocznego Mikołaja, zwycięzcami w naszym konkursie na relację z rodzinnego obiadu w dniu Narodowego Święta Niepodległości.

Czytaj więcej

Rozmowy o kuchni, rozmowy o tradycji

Ludwika Mrówczyńska, gospodyni i hodowczyni gęsi z Michalina w powiecie nakielskim, fot. Andrzej Goiński

Przypominamy nasze wywiady z ekspertami od gęsiny. O tym pysznym i zdrowym mięsie, związanych z nim tradycjach kulinarnych i przepisach na smakowite dania opowiadają mistrz kuchni Artur Moroz, znawca dziejów żywienia prof. Jarosław Dumanowski, restaurator Marek Główczyński, hodowcy gęsi Ludwika Mrówczyńska i Andrzej Tęcza oraz dr inż. Halina Biegińska z Krajowego Ośrodka Badawczo-Hodowlanego Gęsi w Kołudzie Wielkiej.

Czytaj więcej

Jedzmy gęsinę!

Rozmowa z doktor inżynier Haliną Bielińską, kierującą Krajowym Ośrodkiem Badawczo-Hodowlanym Gęsi w Kołudzie Wielkiej

Czytaj więcej

Półgęski w zimnym dymie

Prof. Marek Adamski, fot. z archiwum bohatera wywiadu

Rozmowa z profesorem Markiem Adamskim z Katedry Hodowli Drobiu i Oceny Surowców Zwierzęcych Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy, jednym z najbardziej liczących się w kraju specjalistów od gęsiny

Czytaj więcej

© Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2014. Wszystkie prawa zastrzeżone.