Rolnictwo

fot. Beata Darowska
fot. Beata Darowska

Rozstrzygnięcie konkursów

Podczas trwania targów Smaki Regionów w Poznaniu, w dniach 29 września – 1 października 2018 roku rozstrzygnięte zostały ogólnopolskie etapy następujących konkursów:

 

  1. „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny   i lokalny produkt żywnościowy oraz danie i potrawę regionalną i lokalną. Polska Izba Produktu  Regionalnego  i Lokalnego po raz kolejny wyłoniła spośród produktów nominowanych podczas finałów regionalnych – najlepsze produkty oraz potrawy i dania do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA”. Z Kujawsko-Pomorskiego „Perłę” otrzymały:
  • Zupa kurkowa przygotowana przez panie z KGW Białowieża,
  • Lody Cassate wykonane przez Pracownię Lodów Tradycyjnych Daniel Żurkowski,
  • Ser Hrabiny Potulickiej z Gospodarstwa Rolnego Ślesin.
  1. Złoty Medal Targów MTP – Otrzymują najlepsze produkty żywności naturalnej i tradycyjnej z obszaru państw Unii Europejskiej, zgłoszone jako eksponat wystawienniczy na stoisku targowym podczas trwania Targów Smaki Regionów.
    Z Kujawsko-Pomorskiego wyróżnienie otrzymała firma:
    • Przedsiębiorstwo Elpol z Bydgoszczy za „rajskie jabłuszko”.

 

Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy!

 

fot. Beata Darowskafot. Beata Darowska