Przepisy świąteczne

Seweryna Żwańska

Kluski z makiem

Seweryny Żwańskiej, 105-latki z Torunia

 

Składniki:

  • 50 dag maku
  • 20 dag mąki
  • 1 jajko
  • sól
  • woda (lub mleko)
  • cukier
  • wanilia

 

Przygotowanie:

Kluski

Do mąki dodajemy jedno jajko, podsypujemy odrobiną soli, dodajemy wodę lub mleko i zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy na stole. Następnie kroimy na paski 6×0,5 cm. Przygotowany makaron gotujemy z odrobiną soli.

Mak

Mak należy namoczyć w wodzie i pozostawić na noc. Rano odsączyć i zmielić. Do zmielonego maku dodajemy cukier i wanilię. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowany mak podajemy z kluskami.

 

Boże Narodzenie 2019