Przepisy świąteczne

Elżbieta Piniewska

RYBA W ZALEWIE

Elżbiety Piniewskiej, przewodniczącej sejmiku województwa kujawsko-pomorskiego

 

Składniki:

1 kg ryby słodkowodnej – tołpyga, pstrąg tęczowy

4 duże cebule

1 marchew

kilka ziaren ziela angielskiego

6 liści laurowych

2 łyżeczki majeranku

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka octu

½ łyżeczki cukru

 

Przygotowanie:

Wyfiletowaną rybę należy pokroić na średnie porcje 3cm x 3 cm i włożyć do garnka z bardzo grubym dnem. Dodać cebule pokrojone w piórka i marchew pokrojoną w plasterki oraz ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, sól i pieprz. Zalać wodą i zagotować. Przykryć garnek pokrywką i zmniejszyć gaz. Całość wolno gotujemy przez ½ godziny. Wlewamy łyżeczkę octu i dodajemy cukier do smaku. Gotujemy chwilę i pozostawiamy do wystygnięcia. Podajemy w misce.

 

Boże Narodzenie 2019