Przepisy świąteczne

PIECZONE UDKA Z GĘSI W RAZOWYM SOSIE

Tomasza Kosińskiego, byłego szefa kuchni w bydgoskiej Restauracji i Kawiarni Weranda

 

Składniki:

  • 4 gęsie udka,
  • 2 pietruszki,
  • 2 marchewki,
  • ½ selera,
  • 2 jabłka,
  • 1 cebula,
  • łyżka powideł śliwkowych,
  • szklanka rosołu,
  • kromka razowego chleba,
  • imbir, gałka muszkatołowa, starte goździki,
  • otarta skórka z cytryny,
  • sok z cytryny,
  • kieliszek czerwonego wina,
  • sól,
  • 2 łyżki gęsiego smalcu.

Przygotowanie:
Umyte udka z gęsi nacieramy solą i odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce. Obrane i umyte warzywa ścieramy na grubej tarce; gęsie udka smażymy na smalcu na złoty kolor. w rondlu topimy łyżkę gęsiego smalcu, wkładamy pokrojone warzywa, a na nich układamy gęsie udka, podlewamy je rosołem i dusimy pod przykryciem. W czasie duszenia dodajemy imbir, otartą skórkę z cytryny, goździki, gałkę muszkatołową. Gdy warzywa są już miękkie, dodajemy karmel, starty chleb razowy, sok z cytryny, powidła oraz wino i dusimy jeszcze przez chwilę. Udka wyjmujemy, sos miksujemy; doprawiamy do smaku.

 

Boże Narodzenie, 2017 r.