Przepisy świąteczne

Małgorzata Szczepanek

PIEROGI Z BIAŁĄ KAPUSTĄ I SEREM TWAROGOWYM

Małgorzaty Szczepanek, dyrektor Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego im. Louisa Braille’a w Bydgoszczy

 

Składniki na farsz:

  • średnia biała kapusta,
  • 400g sera twarogowego,
  • Cebula,
  • boczek (w wersji niepostnej),
  • sól, pieprz

Poszatkowaną drobno kapustę pogotować, aby była półmiękka, następnie odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Następnie odcisnąć wodę i posiekać na desce. Do pokrojonej kapusty wkruszyć biały ser. W międzyczasie przesmażyć na oleju cebulkę, (w wersji niepostnej razem z boczkiem) po wystygnięciu dodać tłuszcz z cebulką do farszu. Posolić, popieprzyć i wymieszać, farsz musi mieć wyrazisty smak.

 

Ciasto na pierogi (z podanych proporcji wychodzi około 50 pierogów) przygotowanie – ok. 15-20 minut.

  • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 jajko
  • ok. 3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli

Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj jajko, olej, sól i stopniowo dodawaj odpowiednią ilość wody, aby składniki się połączyły. Zagnieć ciasto, tak by było gładkie i jednolite. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale musi być miękkie, żeby dało się łatwo rozwałkować.

 

Pierogi po wypłynięciu gotować 5 min. Na małym ogniu.

 

Smacznego

 

Boże Narodzenie, 2015 r.