Przepisy świąteczne

Michał Stańczak

RYBA PO GRECKU

Michała Stańczaka, zastępcy dyrektora Departamentu Wdrażania Regionalnego Programu Operacyjnego

 

Składniki:

75 dag1 kg filetów z dorsza,

1 jajko,

¾ szklanki mleka,

3 cebule średniej wielkości, 1

 seler średniej wielkości,

5 marchewek,

2 pietruszki,

1 cytryna,

1 słoiczek przecieru pomidorowego,

zmielona słodka papryka, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, pieprz, sól, cukier,

olej, musztarda,

do przybrania pęczek natki pietruszki lub sałata.

 

Przygotowanie:

Do przygotowania ryby po grecku nadaje się tak naprawdę każda biała ryba, ja najbardziej polecam dorsza, ale oczywiście równie dobry jest np. filet z morszczuka.

Na początek należy oczyścić i opłukać warzywa, następnie pokroić w cienkie paseczki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Potem cebulę kroimy w cienkie paseczki. Wszystko wkładamy do garnka na rozgrzany tłuszcz, podsmażamy, wkładamy liść laurowy i ziele angielskie oraz dodajemy 2-3 łyżki wody, solimy, a następnie dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia należy dodać przecier pomidorowy, przyprawiamy do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny, pieprzem, papryką i najlepiej dla ostrości smaku dodajemy również musztardę. Sos powinien być gęsty o smaku słodkawo-kwaśnym. 

Filety myjemy pod bieżącą wodą, następnie osuszamy w papierowym ręczniku. Filety należy pokroić poprzecznie na kawałki o szerokości 5cm. Skraplamy sokiem z cytryny, przykrywamy i na 30-40 minut wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy panierkę. Roztrzepujemy jajko z mlekiem, na drugim talerzu wysypujemy mąkę. Na patelnię wlewamy olej. Filety wyjmujemy z lodówki, ponownie osuszamy i oprószamy solą, pieprzem i mąką. Każdy kawałek obtaczamy najpierw w jajku, a potem w mące, kładziemy na dobrze rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na jasnozłoty kolor. Gorące kawałki ryb przekładamy na półmisek.

Rybę na półmisku należy obłożyć sosem, można przybrać sałatą lub natką pietruszki.

Rybę po grecku można zjeść zaraz po przyrządzeniu na ciepło. Jednak bardzo dobrze smakuje na zimno. Jeśli ryba poleży w gęstym warzywnym sosie, ryba nabiera intensywnego smaku warzyw. Dlatego po przygotowaniu rybę po grecku najlepiej przykryć folią i wstawić na co najmniej godzinę do lodówki.

Najlepsze życzenia świąteczne, wszystkiego najlepszego i smacznego!

 

Boże Narodzenie, 2015 r.