Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr
Szukaj

PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE

Paulina Modrzejewska

Pauliny Szram z Kancelarii Sejmiku

 

Składniki:

- 1kg maki krupczatki,

- 10 dkg masła,

- 10 dkg smalcu,

- 10 dkg margaryny,

- 6 żółtek,

- przyprawa do piernika  3-4 paczki,

- 3 dkg kakao,

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,

- 25 dkg cukru,

- 0,5 kg miodu.

 

Przygotowanie:

Tłuszcze, przyprawy, cukier, miód i kakao włożyć do większego garnka i podgrzewać aż produkty się rozpuszczą i połączą w jednolita masę – nie zagotować!!! – (schłodzić powinno być letnie tak aby podczas łączenia produktów nie ścięły się żółtka).

 

Dodać żółtka, a następnie mąkę i sodę ( uwaga: żółtka nie mogą mieć styczności bezpośrednio z sodą). Całość dokładnie wyrabiamy i wkładamy do lodówki na 24 godz., na drugi dzień ciasto wałkujemy na grubość ok. 0.5 cm i wykrawamy pierniczki.

 

Pieczemy ok 7-8 min. w temperaturze ok. 180 stopni.

 

Czytaj więcej

© Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2014. Wszystkie prawa zastrzeżone