Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr
Szukaj

ŚWIATECZNE PIERNIKI

 Joanna Górska i Rafał Góralski z Galerii Rusz

Joanny Górskiej i Rafała Góralskiego z Galerii Rusz


Pierniki robimy wspólnie, są wspaniałym świątecznym prezentem, wszyscy je bardzo lubią.
Przepis jest wzorowany na kuchni staropolskiej. Ciasto najlepiej zrobić 2 tygodnie przed Świętami i trzymać cały czas w lodówce. Jeśli jednak  zrobimy je na kilka dni przed Świętami, to pierniki również będą bardzo dobre.

 

Składniki:
0,5 kg miodu naturalnego,

40 dkg cukru,

25 dkg masła.

 

Powyższe składniki na małym ogniu podgrzewać aż do wrzenia, często mieszając. Nie dopuścić jednak, żeby masa się gotowała. Kiedy cukier rozpuści się całkowicie, masę odstawić i ostudzić.

1 kg mąki pszennej razowej graham,
3 całe jaja,
3 płaskie łyżeczki sody (rozpuszczonej w 0,5 szklanki zimnego mleka),
0,5 łyżeczki soli,
2-3 paczki przyprawy do piernika lub po 2-3 łyżeczki przypraw: imbir w proszku, gałka muszkatołowa, cynamon, zmielone goździki (dodajemy tych przypraw naprawdę dużo, wtedy pierniki są aromatyczne i mocno korzenne),
2 garście posiekanych orzechów włoskich.

 

Przygotowanie:
Ostudzoną masę miodowo-maślaną połączyć z pozostałymi składnikami. Porządnie wymieszać, żeby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto odstawić do lodówki, na sam dół. Bezpośrednio przed pieczeniem ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Wyciskać lub wykrawać pierniki w różnych kształtach. Można je dekorować sparzonymi i obranymi ze skórki migdałami. Piec w temp. ok. 150 C, 20-30 min. Wyjdzie nam kilka blach doskonałych pierników.

pozdrowienia,
Joanna Górska i Rafał Góralski

 

 

 

Czytaj więcej

© Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2014. Wszystkie prawa zastrzeżone