Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr
Szukaj

GĘSIA SZYJA NADZIEWANA

Ewy Politowskiej, byłej szefowej kuchni hotelu Osada Karbówko

 

Składniki:

gęsia szyja 1 szt.
włoszczyzna 150g
masło 100g
cebula 100g
bułka czerstwa 50g
pierś gęsia 100g
żołądki gęsie 5g
wątróbka 5g
natka pietruszki
mleko 150ml
gałka muszkatołowa do maku
sól, pieprz
jajko 1 szt.
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty

Przygotowanie:

Gęsią szyję dokładnie oczyścić, opłukać, zdjąć skórę. Szyję ugotować razem z włoszczyzną. Pierś gęsią, Ŝołądki, podsmażoną cebulę i namoczoną w mleku bułkę (lekko odciśniętą) mielimy. Wątróbkę lekko parzymy. Sparzoną wątróbkę natkę pietruszki siekamy i łączymy ze zmieloną masą mięsną. Dodajemy jajko, przyprawy i stopione masło. Wyrabiamy jednolitą masę. Tak doprawioną masą faszerujemy skórę szyi ęsiej. Związujemy lub zszywamy końce nafaszerowanej szyi i parzymy w wywarze ok. 1,5 odziny. Podawać na zimno z sosem lub na ciepło z surówkami.

Czytaj więcej

© Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2014. Wszystkie prawa zastrzeżone