Przepisy świąteczne

PASZTET

Marka Nowaka, radnego województwa IV i V kadencji, wiceprzewodniczącego sejmiku województwa V kadencji
 
Składniki:
30 dkg.  Królika
1 kg piersi z indyka
1 szt udo indycze
50 dkg boczku wędzonego
50 dkg wątroby wieprzowej
30 dkg wątróbki drobiowej
50 dkg polędwicy wołowej
1 kg kaczki
50 dkg szynki wieprzowej
50 dkg piersi z kurczaka
5- dkg słoniny – 20 dkg – odkładamy na wyłożenie brytfanny
50-70 dkg marchwi
2 szt. pietruszki
20 dkg suszonych śliwek (namoczonych)
3 cebule gotowane
2 pory
1 seler średni
5-6 jaj – 3 całe, 2 – 3 żółtka
2-3 wodne bułki rozmoczone
Sól, pieprz, czosnek, słodka papryka, gałka muszkatołowa, oregano, pietruszka suszona, cebula granulowana.

Wykonanie:
Mięso gotujemy z warzywami do momentu jak będzie miękkie, po wystudzeniu przekręcamy przez maszynkę dwa razy, doprawiamy przyprawami do własnego smaku, następnie wbijamy jajka, wyrabiamy aż zacznie się oddzielać od ręki. Tak wyrobiony pasztet umieszczamy w małych brytfannach 1-1,5 kg. Brytfannę natłuszczamy, a dno wykładamy plasterkami słoniny. Pieczemy 2 godz. 30 min. (około). Pierwszą godzinę w temperaturze 210oC a następnie w temperaturze 190oC. Smacznego!

 
 
Boże Narodzenie, 2015 r.