Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr
Szukaj

TORCIKI ŚLEDZIOWE

Przemysława Górskiego, burmistrza Jabłonowa Pomorskiego

 

 

Składniki:

6 płatów matiasów
pół czerwonej papryki
3 cebule
1/2 puszki krojonych pomidorów
3 łyżki keczupu pikantnego
duża łyżka koncentratu pomidorowego
łyżka octu
ok. łyżki cukru
pieprz świeżo zmielony
3 ogórki konserwowe
4 jajka
łyżka kaparów z zalewy
łyżeczka natki pietruszki
2 łyżki oleju

Zalewa:
szklanka wody
1/2 szklanki octu
1/2 łyżeczki soli
łyżka koncentratu pomidorowego
liść laurowy
3 ziela angielskie
cebula pokrojona w piórka

Wykonanie:
Matiasy opłukać. Składniki na zalewę zagotować. Do gotującej się zalewy włożyć śledzie w zalewie gotować je ok. 5 minut. Ostudzić. Wyjąć z zalewy pokroić na małą kostkę. Paprykę i 1 cebulę pokroić w kostkę, rozgrzać olej, warzywa udusić na oleju, dodać pomidory z puszki, pieprz do smaku. 
Smażyć aż płyn trochę odparuje. Sos powinien mieć konsystencję gęstej pasty. Dodać do smaku ocet, cukier, wymieszać, jeszcze raz zagotować, ewentualnie doprawić do smaku. Ma być słodko-kwaśny. Odstawić do ostygnięcia. Ogórki pokroić w kostkę, śledzie i ogórki wymieszać z sosem. Dodać kapary, natkę pietruszki. Schłodzić przez noc w lodówce. Jajka ugotować na twardo. Oddzielić białka od żółtek. Pozostałe cebule drobno pokroić w kostkę, przelać wrzątkiem, sparzyć żeby cebula straciła swój ostry smak. Wysuszyć. Do ułożenia torciku użyć obręcz o średnicy 7cm (ale może być mniejsza). 
Na dno obręczy włożyć warstwę cebuli, na to warstwa śledzi w sosie (nie mogą być zbyt płynne), następnie na tarce o grubych oczkach ścieram białko, na białko ścieram żółtko. Posypuję natką pietruszki. Dekoruję np.świeża natką, koperkiem, cytryna lub porem. Zdjąć obręcz. Gotowe. Smacznego.

Czytaj więcej

© Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2014. Wszystkie prawa zastrzeżone