Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr
Szukaj

ŚLIWKOWA ZUPA WIGILIJNA „BABCI ZOSI”

Joanna Błońska

Joanny Błońskiej z Departamentu Organizacyjnego Urzędu Marszałkowskiego

 

Składniki:

30 dag suszonych śliwek bez pestek,

2 gruszki,

śmietana kremówka – 1 opakowanie (250 ml),

3-4 łyżki miodu lub cukru,

łyżka masła,

kilka goździków,

cynamon,

szczypta soli,

pieprz.

 

Przygotowanie:

Śliwki suszone wraz z goździkami i cynamonem wrzucamy do garnka i gotujemy.

Im więcej śliwek, tym zupa będzie ciemniejsza i smaczniejsza! Gotujemy około 20-30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy kilka łyżek miodu bądź cukru (przyprawiamy do smaku - według uznania). Dodajemy też szczyptę soli. 

 

Wywar pozostawiamy do wystudzenia, a w tym czasie obieramy gruszki, kroimy je w paseczki i podsmażamy na maśle dodając świeżo zmielony, czarny pieprz. Gdy wywar wystygnie, wlewamy śmietanę i zagotowujemy, na koniec dodajemy podsmażone gruszki.

Wigilijna śliwkowa smakuje najlepiej z łazankami bądź lanymi kluskami.

 

Radosnego kolędowania w gronie najbliższych przy wigilijnym stole… Smacznego!

 

 

 

Czytaj więcej

© Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2014. Wszystkie prawa zastrzeżone