Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr
Szukaj

ŚLEDZIE Z KUJAWSKIEJ WSI

Stanisława Urbańskiego, pracownika Urzędu Marszałkowskiego w latach 2009-2014

 

Składniki:
5 sztuk solonych śledzi z beczki – bez głów (lub do ogłowienia) z mleczem
Zalewa:
1 szklanka octu
3 szklanki wody
1 łyżka stołowa cukru
7 ziarenek ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 średnia cebula (pokrojona w kostkę)

Zalewę gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowanie:
Śledzie moczymy przez całą noc, wymoczone obieramy ze skóry, filetujemy. Mlecze odkładamy, a filety zalewamy zimną zalewą.

Do miski wkładamy mlecze, obrane z błony. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę miękkiego masła i ucieramy pałką do ciasta. Ucierając dodajemy powoli niewielką ilość zalewy ze śledzi. Gdy masa zgęstnieje dodajemy kwaśną śmietanę – do tak przygotowanej zalewy wkładamy śledzie.

Podajemy z ziemniakami ugotowanymi w łupinkach

Czytaj więcej

© Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2014. Wszystkie prawa zastrzeżone