Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr
Szukaj

KROKIETY„BABCI HANI”

Piotra Niedziałkowskiego, kierownika Biura Współpracy z Organizacjami Pozarzadowymi w Urzędzie Marszałkowskim

 

Składniki:
- 0,5 kg mąki 
- 0,5 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 0,5 litra mleka
- 3 jaja
- sól, pieprz, papryka słodka, vegeta.
- bułka tarta 
 
Przygotowanie:
Z mąki, mleka, 2 jaj i soli przygotowujemy ciasto na naleśniki. Smażymy najlepiej na oliwie z oliwek.
Do mięsa dodajemy 1 jajo doprawiamy solą, pieprzem, papryką i vegetą i smażymy na oliwie z oliwek tak, aby z mięsa wytopił się tłuszcz. Odcedzamy cholesterol i do uprzednio przygotowanych naleśników nakładamy farsz oraz kształtujemy krokiety. Zostawiamy do ostygnięcia, po czym obsmażamy w panierce i podajemy z czerwonym barszczem.

Danie stanowi tradycyjna potrawę w drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia i jest zawsze podawane w moim rodzinnym domu.

Czytaj więcej

© Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2014. Wszystkie prawa zastrzeżone