Przepisy świąteczne

KAPUSTA Z GRZYBAMI I ŻURAWINĄ

Wiesława Żurawskiego, radnego województwa w latach 2010-2014
 
Podaję przepis na moje najlepsze danie wigilijne, które służy jako nadzienie do pasztecików drożdżowych, a może być serwowane jako danie samodzielne.

Należy przygotować:
25 dag podgrzybków (najlepiej mrożonych), 
50 dag kapusty kiszonej, 
cebulę, 
małe jabłko, 
2 łyżki oliwy, 
sól, pieprz, kminek, 
łyżkę sosu sojowego, 
łyżeczkę cukru, 
pół szklanki wina, 
2 kieliszki wody, 10 dag suszonej żurawiny, 
posiekaną natkę pietruszki, 
2 łyżki oliwy.

Przygotowanie:
1) Podgrzybki pokroić na kawałki (jeżeli były zamrożone, to wcześniej rozmrozić). Kapustę wyłożyć na sitko i dwukrotnie opłukać ciepłą wodą, pociąć w kilku miejscach. Cebulę pokroić w kostkę. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce.

2) Na głębokiej patelni z pokrywą podgrzać oliwę, dodać cebulę i zrumienić ją przez 5 minut. Dodać kapustę i przyprawy. Mieszając smażyć przez minutę.

3) Dodać rozmrożone grzyby i starte jabłko, dalej smażyć przez minutę. Wlać wino, wodę i zagotować. Dodać żurawinę, przykryć i gotować przez 10 minut mieszając co chwilę.

4) Zdjąć pokrywę i gotować przez 10 minut, co chwilę mieszając. Dodać posiekaną pietruszkę i oliwę. Po 2 minutach odstawić z ognia. Należy podawać z pieczywem albo wykorzystać jako farsz do pasztecików.

Polecam! Życzę smacznego, radosnej kolędy i wesołych Świąt!

 
 
Boże Narodzenie, 2015 r.