Przepisy świąteczne

RYBA Z CZOSNKIEM

Tadeusza Zaborowskiego, radnego województwa IV kadencji
 
Składniki
1 kg filetów rybnych (grenadier jest najlepszy), 
jajko, 
mąką, 
tarta bułka, 
olej, 
3-4 ząbki czosnku, 
cebula,
koncentrat pomidorowy -1 łyżka, 
3-4 ogórki kwaszone z kwasem, 
cukier, przyprawy.

Przygotowanie: 
Usmażyć filety rybne –  maczać je w  jajku, mące i bułce tartej (pół na pół  mąki i bułki).
Przepuścić czosnek przez praskę. Ogórki kwaszone posiekać w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Zrobić zalewę – połączyć kwas z ogórków i czosnek. Zalewą zalać filety, niech postoją 30min -max 3 godziny. 
Do cebuli usmażonej w talarkach dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, cukier, przyprawy. Cały czas trzymać na ogniu. Cebulę wymieszać z ogórkami na gorąco. Zdjąć z ognia – dodać zalewę z ryb. Wymieszać, gorącą cebulą przekładać ryby. Odstawić na kilka godzin.
Smacznego!

 
 
Boże Narodzenie, 2015 r.