Przepisy świąteczne

ŚLEDŹ POD PIERZYNĄ

Tomasza Ruszkowskiego z Departamentu Transportu Urzędu Marszałkowskiego
 
Składniki:

  • 3 płaty śledziowe (mogą być z oleju lub solone)
  • 3 duże ziemniaki
  • 3 duże marchewki
  • 2 średnie buraki
  • kilka ogórków kiszonych
  • 1 pora
  • 1 duże jabłko
  • 1 duża cebula
  • 3 jajka
  • 1 słoik majonezu
  • musztarda
  • pieprz
  • sól


Wykonanie:

Ziemniaki, marchew ,buraczki obrać i ugotować w osolonej wodzie.

Na dnie salaterki układać warstwami:

  • śledzie pokrojone w małe kawałki posypane pieprzem i posmarowane od góry musztardą
  • cebulę posiekaną w kostkę
  • buraki starte na tarce o dużych oczkach i posiekany ogórek kiszony posmarowane od góry majonezem
  • ziemniaki starte na tarce o dużych oczkach, posmarowane od góry majonezem
  • marchew tartą na tarce o dużych oczkach, posmarowaną od góry majonezem
  • posiekany por i jabłko posmarowane od góry majonezem
  • na koniec bardzo drobno posiekać jajka i posypać sałatkę od góry
  • posmarować od góry większą ilością majonezu
 
Należy pamiętać o przyprawienie warstw solą i pieprzem. Tak gotową sałatkę należy włożyć do lodówki i schłodzić.
 
Smacznego!
 
 
Boże Narodzenie, 2015 r.