Przepisy świąteczne

Lucyna Andrysiak

WIGILIJNY KARP FASZEROWANY KASZĄ

Lucyny Andrysiak, radnej województwa I, II, III i IV kadencji

 

Składniki:
1 karp ok. 1kg
ok. 30 dkg kaszy gryczanej
10 dkg rodzynek
1 duża cebula
1 jajko
oliwa
sól, pieprz

Przygotowanie:
Karpia oczyścić, natrzeć lekko solą i pieprzem. Przygotować farsz: kaszę ugotować na sypko, rodzynki sparzyć wrzątkiem. Cebulę drobno pokrojoną zrumienić na oliwie. Do kaszy dodać rodzynki, zrumienioną cebulkę, surowe całe jajko, doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem dobrze wymieszać. Farszem wypełnić karpia i spiąć wykałaczkami lub zeszyć nitką.  Posmarować karpia oliwą i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 1 godziny. Pycha! Smacznego!

 

 

 Boże Narodzenie 2015