Przepisy świąteczne

SAKIEWKI Z PIECZARKAMI

Doroty Jakuty, radnej województwa IV i V kadencji, przewodniczącej sejmiku województwa IV kadencji
 
Składniki:
30 dag mąki
20 dag masła
2 żółtka
2 łyżki śmietany
sól
łyżka oleju
20 dag pieczarek
20 dag kapusty kiszonej
pieprz
liść pora lub szczypiorek
 
Wykonanie:
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać schłodzone masło, posiekać nożem, dodać żółtka, szczyptę soli śmietanę. Składniki pokruszyć w palcach, zgnieść  kruche ciasto, schłodzić. Kapustę opłukać, odcisnąć, posiekać, pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić na plasterki, przesmażyć na oleju, dodać kapustę, poddusić i przyprawić do smaku, schłodzić.
Ciasto rozwałkować na placek grubości ok. ½ cm, przykładając do niego mały talerzyk odciąć nożem krążki. Na środku każdego kłaść po 1-2 łyżki przygotowanego farszu. Brzegi ciasta zebrać u góry, zlepić tak , by powstały sakiewki, ułożyć je na blasze, posmarować żółtkiem rozkłóconym z łyżką wody, piec około 25 minut w 190 stopniach, przestudzić, obwiązać paskiem z pora lub szczypiorkiem.
Jeśli nie mam czasu na przygotowanie ciasta kupuję gotowe kruche lub francuskie ciasto.
 
 
Boże Narodzenie 2015 r.