Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr
Szukaj

UDKA KURCZAKA PO MEKSYKAŃSKU

Ewa Krysińska-Błaszczyk

Ewy Krysińskiej-Błaszczyk, była dyrektor włocławskiej Stacji Pogotowia Ratunkowego

 

Składniki:
12 pałek (podudzi) kurczaka
puszka (25 dag)czerwonej fasoli  
puszka (40 dag) pomidorów pelati
łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki czerwonego wina
2 cebule
ząbek czosnku, po szczypcie startej gałki muszkatołowej, mielonych goździków, cynamonu,
pęczek posiekanej natki pietruszki, pieprz, sól, olej do smażenia  
 
Przygotowanie:
Natrzyj udka solą i pieprzem, zrumień na rozgrzanym tłuszczu, ułóż w żaroodpornym naczyniu, a na pozostałym na patelni oleju przesmaż plastry cebuli i posiekany czosnek. Dodaj koncentrat pomidorowy, posiekane pomidory wraz z zalewą, wino oraz fasolę.
Mieszając, zagotuj i przypraw sos do smaku, po czym polej nim udka. Nakryj naczynie i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Po wyjęciu posyp potrawę natką pietruszki. Podawaj z pieczywem lub ryżem i miską kolorowych sałat.

 

 

 

Czytaj więcej

© Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2014. Wszystkie prawa zastrzeżone