Przepisy świąteczne

ŚLEDZIE PO LWOWSKU

Anny Wołek, dyrektor Kujawsko-Pomorskiego Impresaryjnego Teatru Muzycznego w Toruniu
 

 
Składniki:

  • paczka śledzi (najlepiej typu matias)
  • cebula (wcześniej sparzona)
  • koperek (bardzo dużo!)
  • kilka rzodkiewek
  • ogórki świeży i kiszony (niewiele)
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek (najlepiej dobrej jakości)
  • trochę soku z cytryny

Przygotowanie:

Śledzie wyjąć z paczki, odsączyć i na noc namoczyć w mleku. Następnego dnia wyjęte z mleka śledzie opłukać w wodzie i pociąć na małe kawałki. Ułożyć na półmisku, zalać oliwą (nie skąpić!), posypać majerankiem, bardzo drobno posiekanym ogórkiem (można dodać odrobinę kiszonych) i rzodkiewką, bardzo obficie posypać koperkiem.

Po godzinie można już jeść! To wspaniały śledź! Równie smakowita jest oliwa z wszystkimi dodatkami.
 
 
Boże Narodzenie 2015