Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr
Szukaj

KAPUSTA Z GRZYBAMI

Ewa Głodowskia-Morawska

Ewy Głodowskiej-Morawskiej, odznaczonej Złotym Krzyżem Zasługi przez Prezydenta Bronisława Komorowskiego za pracę dla organizacji pozarządowych


Składniki:
ok. 1 kg kapusty kiszonej
ok. 1 kg kapusty świeżej
ok. 10 dkg grzybów suszonych
1-2 śliwki suszone
cebula
czosnek
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, inne wg uznania
olej

Przygotowanie:

Cebulę pokroić, udusić na oleju, pod koniec dodać drobno pokrojony czosnek. Grzyby  i śliwki namoczyć, jak zmiękną pokroić.
Kapustę świeżą pokroić i dusić z dodatkiem oleju i niewielkiej ilości wody. Jak nieco zmięknie dodać kapustę kiszoną, przyprawy, następnie, grzyby suszone (wraz z wodą, w której się dusiły), śliwki,  cebulę z czosnkiem. Dusić razem ½-1 godz.

Kapusta z grzybami jest daniem na stół wigilijny, ale po odpowiednim rozdrobnieniu (ewentualnie ostrzejszym doprawieniu) może też służyć jako nadzienie do pierogów lub krokietów. 

Czytaj więcej

© Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2014. Wszystkie prawa zastrzeżone