Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych - RODO) potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych, w tym przechowywanych odpowiednio w plikach cookies Dowiedz się więcej na temat polityki cookies
Klikając przycisk „Przejdź dalej” lub zamykając to okno za pomocą przycisku „x” wyrażasz zgodę na zasadach określonych poniżej:
Zgadzam się na przechowywanie w urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawionych w czasie korzystania przez ze mnie z produktów i usług świadczonych drogą elektroniczną w ramach stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności, w tym także informacji oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach dostosowania do potrzeb poprawy bezpieczeństwa, statystycznych i reklamowych. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając z naszych stron bez zmiany tych ustawień wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej na temat ochrony danych osobowych

Zakmnij Zakmnij
Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr

Loading script and Flickr images

Rolnictwo i obszary wiejskie

rolnictwo

  • Województwo Kujawsko-Pomorskie zaprezentuje się na XXVIII Międzynarodowych Targach Żywności i Produktów Ekologicznych BioFach w Norymberdze (15-18 lutego), jednej z największych imprez targowych poświęconych certyfikowanym produktom ekologicznym.

  • Tradycyjnie, już po raz 24. nasz region weźmie udział w Międzynarodowych Targach Rolno-Spożywczych Grüne Woche (Zielony Tydzień) w Berlinie. Te największe światowe targi żywności, rolnictwa i ogrodnictwa, o bardzo długich tradycjach, w bieżącym roku odbędą się w dniach 20-29 stycznia. Ta ważna impreza targowa jest miejscem spotkań producentów żywności z całego świata, którzy prezentują produkty żywnościowe wysokiej jakości, promując swoje marki i testując gusta konsumentów. Równolegle do wystaw, degustacji i pokazów kulinarnych, odbywają się liczne seminaria i konferencje o tematyce rolniczej, ekonomicznej oraz poświęcone powiązaniom producentów surowców i przetwórców.

  • Kujawsko-pomorska wieś staje się coraz lepszym miejscem do życia. Dzięki pomysłom samorządowców inwestycje z udziałem środków dzielonych przez Urząd Marszałkowski w ostatnich latach zaszły pozytywne zmiany, dotyczące niemal wszystkich dziedzin życia. Powstały nowe sieci wodociągowe i kanalizacyjne, zmodernizowano drogi, zrewitalizowano centra miejscowości, mieszkańcy korzystają z lepszych szkół, łatwiej dostępnych przedszkoli.

  • Marszałek Piotr Całbecki i wiceprzewodniczący sejmiku Adam Banaszak, a także przedstawiciele korpusu dyplomatycznego, pracownicy unijnych instytucji, mieszkańcy Brukseli i turyści uczestniczyli 7 grudnia w „Wigilii narodów”, jednym z najważniejszych wydarzeń kulinarnych i towarzyskich w stolicy Belgii. Głównym organizatorem ze strony polskiej był samorząd województwa kujawsko-pomorskiego.

  • W sobotę (10 grudnia) w oddziale Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Przysieku odbył się tradycyjny Jarmark Adwentowy połączony z rozstrzygnięciem Wojewódzkiego Konkursu Szopek Bożonarodzeniowych. W niedzielę (11 grudnia) na przedświąteczne kiermasze zaprosiły Muzeum Etnograficzne w Toruniu oraz Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej we Włocławku.

  • W dniu 28 listopada 2016 r. odbędzie się szkolenie dla kelnerów - pracowników zakładów gastronomicznych należących do sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze.

  • Nasza regionalna sieć Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze, będąca częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, powiększyła się o dziesięć kolejnych podmiotów. Uroczyste wręczenie certyfikatów nowym członkom odbyło się 15 listopada w Klinice Uzdrowiskowej ,,Pod Tężniami” w Ciechocinku.

  • Kujawska Spółdzielnia Mleczarska we Włocławku oraz Restauracja Stylowa w Świeciu, to zwycięzcy tegorocznej edycji konkursu „Najlepszy produkt spożywczy Pomorza i Kujaw” zorganizowanego przez Urząd Marszałkowski wspólnie ze Stowarzyszeniem Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Laureatów poznaliśmy podczas wczorajszej (28 października) uroczystości w Restauracji Lokomotywa w Toruniu.

  • 150-lecie Kół Gospodyń Wiejskich na ziemiach polskich było okazją do sobotniego (15 października) spotkania członkiń i sympatyków kół gospodyń z gminy Unisław (powiat chełmiński). W uroczystości, w której wzięło udział ponad 200 osób uczestniczył marszałek Piotr Całbecki.

  • Zapraszamy na ostatnie wydarzenia w tegorocznym cyklu imprez ,,Wieś na weekend”. W sobotę 24 września w Otowicach k/Gzina (gmina Dąbrowa Chełmińska) odbędzie się piknik Niech Cię Zakole. Dzień później (niedziela, 25 września) zapraszamy do Wioski Chlebowej w Janiej Górze (gmina Świekatowo) na Festiwal Trzech Kultur – Kociewie – Kaszuby - Kujawy po sąsiedzku. Organizację obu wydarzeń wspiera finansowo Urząd Marszałkowski.

  • Lokalne grupy działania (LGD), czyli partnerstwa mieszkańców, organizacji pozarządowych, samorządów oraz przedsiębiorców, które wspólnie z samorządem województwa wdrażają finansowany z europejskich środków instrument „Rozwój lokalny kierowany przez społeczność”, rozpoczynają realizację zadań zapisanych w lokalnych strategiach rozwoju. Spotkania informacyjne dla zainteresowanych aplikowaniem o wsparcie oraz dyżury gminnych koordynatorów organizują LGD „Podgrodzie Toruńskie” i LGD „Vistula-Terra Culmensis”.

  • Jeszcze do wtorku (27 września) w Poznaniu można spróbować najlepszych specjałów ze wszystkich regionów naszego kraju. Targi Smaki Regionów od lat są prawdziwym świętem polskiej, regionalnej, tradycyjnej i certyfikowanej żywności. Przyznawanym na targach wyróżnieniem Klucz do Polskiej Spiżarni uhonorowano nasza koleżankę z Departamentu Rolnictwa i Geodezji Elżbietę Sobolewską.

  • W dniach 24-27 września, w Poznaniu będzie można spróbować najlepszych specjałów ze wszystkich regionów naszego kraju. Targi Smaki Regionów od lat są prawdziwym świętem polskiej, regionalnej, tradycyjnej i certyfikowanej żywności. Bierze w nich udział ponad 160 wystawców, a organizatorzy wskazują na liczbę 25 tysięcy zwiedzających. Smaki Regionów to prezentacja, degustacja, regionalnych smakołyków, występy ludowych kapel, pokazy gotowania regionalnych potraw. Wydarzenie to, które odbywa się w połączeniu z Targami Polagra Food oraz Polagra Gastro.

  • Za nami kolejne wydarzenie z cyklu ,,Wieś na weekend”. W sobotę 17 września w Brukach Unisławskich (gmina Unisław) odbyło się Święto Kapusty. Tradycyjnie organizowane w trzecią sobotę września, już na stałe wpisało się do kalendarza imprez regionu. Organizację wydarzenia wsparł finansowo Urząd Marszałkowski.

  • W sobotę i niedzielę (10-11 września) na Starym Rynku w Bydgoszczy odbędzie się dwudniowy, ogólnopolski festiwal „Świętomięs Polski”. To jedna z największych imprez promujących polskie mięso i jego przetwory, organizowana cyklicznie od sześciu lat, w różnych miastach całego kraju.

  • Festyn biesiadny AMBER FEST to największa impreza organizowana w Polsce północnej.  Wydarzenie to wyjątkowa okazja by spędzić czas z rodziną oraz skosztować tradycyjnych polskich przysmaków i spróbować lokalnego piwa. Podczas drugiej edycji wydarzenia, które odbędzie się 10 września 2016 roku na PGE Arena w Gdańsku, swoje smaczne, regionalne specjały zaprezentuje, również Województwo Kujawsko-Pomorskie. Inicjatywa wspólnej promocji województw wynika z zapisów porozumienia o współpracy na rzecz rozwoju rolnictwa lokalnego, żywności tradycyjnej i turystyki.

  • Województwo Kujawsko-Pomorskie (Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego) przeprowadza rozeznanie rynku dotyczące zaproszenia do złożenia oferty na organizację konferencji pn. „Forum Rolnicze” oraz finału konkursu „Sołtys Roku Województwa Kujawsko-Pomorskiego” i „Rolnik Roku”.

  • Festiwal „Dziedzictwo Kulinarne Warmii, Mazur i Powiśla” to jedno z największych wydarzeń organizowanych na terenie Województwa Warmińsko-Mazurskiego, którego celem jest promocja żywności naturalnej, tradycyjnej, lokalnej i regionalnej. Podczas tegorocznego festiwalu, które odbędzie się 27 sierpnia 2016 roku w Olsztynie na terenie Muzeum Warmii i Mazur, swoje smaczne, regionalne specjały zaprezentuje, również Województwo Kujawsko-Pomorskie. Inicjatywa wspólnej promocji województw wynika z zapisów porozumienia o współpracy na rzecz rozwoju rolnictwa lokalnego, żywności tradycyjnej i turystyki zawartego pomiędzy samorządami województwa kujawsko-pomorskiego, warmińsko-mazurskiego i pomorskiego.

  • Jeśli prowadzą Państwo małą lub średnią firmę rodzinną, tworząc nowe miejsca pracy na wsi poza rolnictwem, realizują ciekawe pomysły na rzecz lokalnych społeczności wiejskich, wykorzystują w prowadzonej działalności odnawialne źródła energii, zapraszamy Państwa do udziału w XVII edycji ogólnopolskiego konkursu Sposób na Sukces na najlepsze działania przedsiębiorcze i społeczne na obszarach wiejskich. Do konkursu mogą być zgłaszane przedsięwzięcia realizowane przez osoby fizyczne i prawne, tj. przedsiębiorców, spółki prawa handlowego, jednostki samorządu terytorialnego, organizacje społeczno-zawodowe i branżowe rolników oraz organizacje pozarządowe.

  • Tegoroczne dożynki naszego Województwa odbędą się w Piotrkowie Kujawskim 28 sierpnia na Stadionie Miejskim przy ul. Kaliskiej 61. Współgospodarzami tego święta są Marszałek Województwa Piotr Całbecki, Ordynariusz Diecezji Włocławskiej Ks. Bp. Wiesław Alojzy Mering, Starosta Radziejowski Jarosław Kołtuniak oraz gospodarz miejsca Burmistrz Piotrkowa Kujawskiego Sławomir Henryk Bogucki.

  • Nasz region staje się w coraz większym stopniu zagłębiem produkcji owoców i warzyw. Dominują jabłka i truskawki oraz cebula i marchew. Nadal też tradycyjnie przodujemy w uprawach zbóż, ziemniaków i buraków cukrowych.

  • Seminarium „Od zagrody do gospody – wieprzowina ras rodzimych na kujawsko-pomorskich stołach” odbędzie się 26 kwietnia w Restauracji Ostromeckiej w Ostromecku. Organizowane przez Urząd Marszałkowskim seminarium skierowane jest do regionalnych restauratorów, hodowców trzody chlewnej oraz przedstawicieli branży przetwórstwa mięsnego.

  • Informujemy, że w okresie marzec – czerwiec 2016 r. prowadzona będzie na zlecenie Krajowego Zarządu Gospodarki Wodnej ankietyzacja prowadzących działalność rolniczą na obszarach szczególnie narażonych na azotany pochodzenia rolniczego, z których odpływ azotu ze źródeł rolniczych do wód należy ograniczyć (tzw. OSN). Ankietyzacja prowadzona jest w celu opracowania raportu dla Komisji Europejskiej dotyczącego trzeciego cyklu realizacji przepisów Dyrektywy Rady z dnia 12 grudnia 1991 r. dotyczącej ochrony wód przed zanieczyszczeniami powodowanymi przez azotany pochodzenia rolniczego (91/676/EWG).

  • Zarząd Województwa Kujawsko-Pomorskiego uchwałą Nr 8/204/16 z dnia 24 lutego 2016 r. ogłosił naboru wniosków na wykonywanie zadań publicznych w zakresie utrzymania wód i urządzeń wodnych w 2016 roku dla spółek wodnych. Szczegóły na bip.kujawsko-pomorskie.pl

  • W dniach 9-14 lutego br. Kujawsko-Pomorskie Stowarzyszenie Producentów Ekologicznych EKOŁAN organizuje wizytę studyjną do Niemiec połączoną z udziałem w XXVII Międzynarodowych Targach Żywności i Produktów Ekologicznych BioFach w Norymberdze, jednym z największych przedsięwzięć wystawienniczych na świecie, w całości poświęconym certyfikowanym produktom ekologicznym. W wizycie weźmie udział 40 osób z naszego województwa - rolnicy i przetwórcy ekologiczni oraz przedstawiciele organizacji i instytucji zaangażowanych w rozwój rolnictwa ekologicznego.

BIP Kujawsko-Pomorskie konstelacje dobrych miejsc