Ta strona wykorzystuje pliki cookies m. in. w celach dostosowania do potrzeb użytkowników, poprawy bezpieczeństwa, statystycznych i reklamowych. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając z naszych stron bez zmiany tych ustawień wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej na temat polityki cookies »

Zakmnij
Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr

Loading script and Flickr images

Rolnictwo i obszary wiejskie

rolnictwo

  • W niedzielę (13 maja 2018 r. ) odbył się regionalny etap XVIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”, który wyłonił najlepsze produkty żywnościowe oraz najlepsze potrawy regionalne. Nagrodzono wytwórców oryginalnych, regionalnych produktów żywnościowych oraz produktów wytwarzanych w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzących się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów. W konkursie brały udział firmy gastronomiczne, właściciele gospodarstw agroturystycznych i członkinie kół gospodyń wiejskich oraz wytwórcy produktów regionalnych z całego województwa. Organizatorem konkursu na szczeblu centralnym jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP.

  • W czwartek, 10 maja w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Kujawsko-Pomorskiego w Toruniu, odbyło się uroczyste podpisanie umów z Partnerami Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na realizację projektów w 2018 roku. Operacje zostały wyłonione w ramach konkursu 2/2018 ogłoszonego przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, dla partnerów KSOW na wybór operacji w ramach dwuletniego planu operacyjnego na lata 2018–2019.

  • Konferencja  zorganizowana przez Samorząd Województwa Kujawsko-Pomorskiego miała na celu   przekazanie uczestnikom wiedzy dotyczącej między innymi probiotyków i ich zastosowania w medycynie, turystyki kulinarnej, nowoczesnych rozwiązań IT i metod promocji oraz walorów prozdrowotnych gęsi Białej Kołudzkiej. Podczas konferencji odbył się przeprowadzony przez Fundację Hodowców Polskiej Białej Gęsi pokaz kulinarny, podczas którego zaprezentowano proces przygotowania faszerowanej gęsi luzowanej. Goście konferencji wzięli udział w degustacji tak przygotowanej potrawy.

  • Samorząd Województwa Kujawsko-Pomorskiego po raz kolejny współorganizuje XVIII edycję Wojewódzkiego Przeglądu Zespołów Ludowych połączonego z pokazem i degustacją potraw z Kujaw i Pomorza.

  • W najbliższy weekend (12-13 maja) w Minikowie tradycyjnie już Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego organizuje targi turystyczno-ogrodnicze „Lato na wsi” – święto smaku i tradycji. Podczas targów przedstawiona zostanie szeroka i różnorodna oferta gospodarstw ekologicznych i agroturystycznych. Prowadzona będzie także promocja dziedzictwa kulturowego i kulinarnego województwa i działań na rzecz ochrony środowiska.

  • W niedzielę (25 marca) w Centrum Kulturalno-Kongresowym Jordanki w Toruniu odbyły się wojewódzkie obchody święta kobiet wiejskich, organizowane po raz piąty w okolicach Międzynarodowego Dnia Kobiet. Podczas wydarzenia samorząd województwa kujawsko-pomorskiego reprezentowali marszałek Piotr Całbecki, przewodniczący sejmiku Ryszard Bober, członek zarządu województwa Aneta Jędrzejewska i radny wojewódzki Ryszard Kierzek.

  • Uprzejmie informuję, że Stowarzyszenie im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w bieżącym roku po raz dwudziesty drugi organizuje konkurs „Polski Producent Żywności”, pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

  • Fundacja na rzecz Rozwoju Polskiego Rolnictwa we współpracy z Wydawnictwem Naukowym Scholar ogłosiła X edycję konkursu „Polska wieś – dziedzictwo i przyszłość”. Patronat honorowy nad konkursem objął Polski Komitet ds. UNESCO.

  • Województwo kujawsko-pomorskie prezentuje się na XXIX Międzynarodowych Targach Żywności i Produktów Ekologicznych BioFach w Norymberdze (14-17 lutego), jednej z największych imprez targowych poświęconych certyfikowanym produktom ekologicznym.

  • Tradycyjnie, już po raz 25., nasz region uczestniczył w Międzynarodowych Targach Rolno-Spożywczych Zielony Tydzień w Berlinie. W pierwszy targowy weekend nasze stoisko odwiedzili wicemarszałek Dariusz Kurzawa, minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel i ambasador RP w Berlinie prof. Andrzej Przyłębski.

  • Sekretariat Regionalny KSOW Województwa Kujawsko-Pomorskiego informuje, że Minister Rolnictwa I Rozwoju Wsi jako Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 ogłosił nabór wniosków na 2018 rok składanych do Planu Operacyjnego KSOW na lata 2018-2019.

  • Jesteś przedsiębiorczy? Prowadzisz małą lub średnią firmę rodzinną, tworząc nowe miejsca pracy na wsi poza rolnictwem? Realizujesz ciekawe pomysły na rzecz lokalnych społeczności wiejskich? Wykorzystaj swoją szansę i zgłoś się do  udziału w XVIII edycji ogólnopolskiego konkursu Sposób na Sukces na najlepsze działania przedsiębiorcze i społeczne na obszarach wiejskich. Do konkursu mogą być zgłaszane przedsięwzięcia realizowane przez osoby fizyczne i prawne, tj. przedsiębiorców, spółki prawa handlowego, jednostki samorządu terytorialnego, organizacje społeczno-zawodowe i branżowe rolników oraz organizacje pozarządowe.

  • Hodowla pszczół w mieście i zakładanie pasiek na dachach są jednym z tematów konferencji szkoleniowej „Pszczelarstwo i gospodarka pasieczna szansą na rozwój regionu kujawsko-pomorskiego”, która odbyła się 7 grudnia w Urzędzie Marszałkowskim w Toruniu. Do udziału zaprosiliśmy zwłaszcza osoby zainteresowane założeniem własnej pasieki.

  • O naturalnych metodach rozwoju rolnictwa rozmawiano podczas zorganizowanej 22 listopada (środa) w Urzędzie Marszałkowskim konferencji dla nauczycieli przedmiotów zawodowych, związanych z uprawą gleby oraz hodowlą roślin i zwierząt w szkołach średnich.

  • Przedsiębiorstwo Drobiarskie Drobex w Bydgoszczy oraz Zespół Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich w Toruniu to zwycięzcy tegorocznej edycji konkursu „Najlepszy produkt spożywczy Pomorza i Kujaw”, zorganizowanego przez Urząd Marszałkowski wspólnie ze Stowarzyszeniem Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Laureatów poznaliśmy 19 października, podczas uroczystości w Międzynarodowym Centrum Spotkań Młodzieży w Toruniu z udziałem przewodniczącego sejmiku Ryszarda Bobera.

  • Arkadiusz Jąkalski z sołectwa Sadłóg (powiat radziejowski) został zwycięzcą konkursu „Sołtys Roku 2017”, zorganizowanego przez samorząd województwa. Gala wręczenia wyróżnień odbyła się 20 października w Bydgoszczy, podczas regionalnego Forum Rolniczego.

  • Podczas trwania targów Smaki Regionów w Poznaniu, w dniach 23-26 września 2017 roku rozstrzygnięte zostały ogólnopolskie etapy następujących konkursów:

  • W dniach 23-26 września, w Poznaniu będzie można spróbować najlepszych specjałów ze wszystkich regionów naszego kraju. Targi Smaki Regionów od lat są prawdziwym świętem polskiej, regionalnej, tradycyjnej i certyfikowanej żywności. Bierze w nich udział ponad 160 wystawców, a organizatorzy wskazują na liczbę 25 tysięcy zwiedzających. Smaki Regionów to prezentacja, degustacja, regionalnych smakołyków, występy ludowych kapel, pokazy gotowania regionalnych potraw. Wydarzenie to, które odbywa się w połączeniu z Targami Polagra Food oraz Polagra Gastro.

  • W konkursie wieńców dożynkowy, rozstrzygniętym podczas dożynek wojewódzkich w Świeciu, zwyciężyły Koło Gospodyń Wiejskich w Chrostkowie w powiecie lipnowskim i Stowarzyszenie Nowoczesnych Gospodyń z Radomina w powiecie golubsko-dobrzyńskim. Artystki z Chrostkowa, które okazały się najlepsze w kategorii wieńców tradycyjnych, będą reprezentowały nasz region na dożynkach prezydenckich w Spale.

  • Świecie było gospodarzem odbywających się w niedzielę (3 września) w tym mieście kujawsko-pomorskich dożynek wojewódzkich, na które zapraszali marszałek województwa i przewodniczący sejmiku oraz lokalne władze miasta i powiatu.

  • Kucharze z restauracji i lokali zrzeszonych w sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze uczestniczą w organizowanych przez Urząd Marszałkowski praktycznych warsztatach kulinarnych, które odbyły się 29 i 30 sierpnia w Instytucie Sadkiewicza w Bydgoszczy. Tematyka szkolenia to polska kuchnia myśliwska.

  • Na ogólnopolskiej Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się już 77 wyrobów i potraw z naszego regionu. Zupa kwas, grzybowniczki, gruszki szaruszki w syropie oraz pączki ziemniaczano-dyniowe  - to tylko niektóre przysmaki, które możemy przyrządzić we własnej kuchni. Prezentujemy przepisy na te wyjątkowe dania.

BIP Kujawsko-Pomorskie konstelacje dobrych miejsc