Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych - RODO) potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych, w tym przechowywanych odpowiednio w plikach cookies Dowiedz się więcej na temat polityki cookies
Klikając przycisk „Przejdź dalej” lub zamykając to okno za pomocą przycisku „x” wyrażasz zgodę na zasadach określonych poniżej:
Zgadzam się na przechowywanie w urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawionych w czasie korzystania przez ze mnie z produktów i usług świadczonych drogą elektroniczną w ramach stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności, w tym także informacji oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach dostosowania do potrzeb poprawy bezpieczeństwa, statystycznych i reklamowych. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając z naszych stron bez zmiany tych ustawień wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej na temat ochrony danych osobowych

Zakmnij Zakmnij
Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr

Loading script and Flickr images

Rolnictwo i obszary wiejskie

rolnictwo

  • Nasza regionalna sieć Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze, będąca częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, powiększyła się o pięć kolejnych podmiotów. W czwartek (22 listopada) w hotelu „Pałac Romantyczny” w Turznie (powiat toruński) odbyło się uroczyste wręczenie certyfikatów nowym członkom.

  • Serek homogenizowany o smaku waniliowym oraz pieczona gęś nadziewana jabłkami z majerankiem to zwycięskie produkty tegorocznej edycji konkursu „Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw 2018” organizowanego przez Urząd Marszałkowski i Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. W czwartek (25 października) w Międzynarodowym Centrum Spotkań Młodzieży w Toruniu odbyło się uroczyste wręczenie nagród laureatom.

  • Podczas trwania targów Smaki Regionów w Poznaniu, w dniach 29 września – 1 października 2018 roku rozstrzygnięte zostały ogólnopolskie etapy następujących konkursów:

  • W dniach 29 września – 1 października, w Poznaniu będzie można spróbować najlepszych specjałów ze wszystkich regionów naszego kraju. Targi Smaki Regionów od lat są prawdziwym świętem polskiej, regionalnej, tradycyjnej i certyfikowanej żywności. Bierze w nich udział ponad 160 wystawców, a organizatorzy wskazują na liczbę 25 tysięcy zwiedzających. Smaki Regionów to prezentacja, degustacja, regionalnych smakołyków, występy ludowych kapel, pokazy gotowania regionalnych potraw.

  • Sześć niewielkich firm dostanie wsparcie na rozwój, pięciu startujących przedsiębiorców środki na uruchomienie biznesu, a pięć gmin zbuduje infrastrukturę rekreacyjną i turystyczną – 5 września w Urzędzie Marszałkowskim, z udziałem marszałka Piotra Całbeckiego, przewodniczącego sejmiku województwa Ryszarda Bobera i wicemarszałka Dariusza Kurzawy, odbyła się ceremonia wręczenia umów o dofinansowanie projektów z puli Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich i Programu Operacyjnego Rybactwo i Morze.

  • Mieszkańcy Trzcianki w gminie Tłuchowo (powiat lipnowski) oraz gospodynie z KGW Trutowo w gminie Kikół (powiat lipnowski) zwyciężyli w rozstrzygniętych podczas dożynek wojewódzkich w Wąbrzeźnie konkursach na najładniejsze wieńce dożynkowe. Artyści z Trzcianki, którzy okazali się najlepsi w kategorii wieńców tradycyjnych, będą reprezentować nasz region na dożynkach prezydenckich w Spale.

  • W sobotę i niedzielę (25 i 26 sierpnia) w Żninie odbyły się XXII Pałuckie Targi Rolne oraz XVI Pałucka Wystawa Zwierząt Hodowlanych. Samorząd województwa kujawsko-pomorskiego reprezentowali wicemarszałek Dariusz Kurzawa oraz radny sejmiku województwa Ryszard Kierzek.

  • W Wąbrzeźnie odbyły się 2 września dożynki wojewódzko-diecezjalne, których gospodarzami byli marszałek Piotr Całbecki, przewodniczący sejmiku Ryszard Bober i ordynariusz diecezji toruńskiej Wiesław Śmigiel, a także samorządowe władze miasta i powiatu. W programie znalazły się między innymi tradycyjne konkursy na wieńce dożynkowe i stoiska promocyjne powiatów i lokalnych grup działania, koncert, a na koniec zabawa taneczna.

  • W sobotę (25 sierpnia) odbyły się dożynki powiatu chełmińskiego w Podwiesku oraz gmin Lubicz i Łubianka. Gościem tych wydarzeń był marszałek Piotr Całbecki.

  • Kujawsko-Pomorska Izba Rolnicza w Przysieku organizuje szkolenia informacyjne, będące formą wsparcia eksperckiego dla rolniczych grup producenckich. Dyżury ekspertów odbywają się w każdy trzeci poniedziałek miesiąca. Najbliższe spotkanie 20 sierpnia.

  • W niedzielę (12 sierpnia) zapraszamy do Zarzeczewa k. Włocławka na pszczelarską imprezę „Miodowe lato”. Podczas imprezy zaplanowano konferencję pn. „Jak skutecznie chronić rodziny pszczele przed chorobami i zatruciem pestycydami” oraz towarzyszące konferencji warsztaty, ukazujące życie pszczół, obejmujące zagadnienia chorób, na jakie zapadają oraz traktujące o właściwym stosowaniu pestycydów w uprawach rolnych i ogrodach.

  • Coroczne Święto Plonów Województwo Kujawsko-Pomorskie i Diecezja Toruńska będą obchodzić tym razem w Wąbrzeźnie 2 września br.

  • Zachęcamy do przyrządzenia potraw z Kujaw i Pomorza, wpisanych na ogólnopolską Listę Produktów Tradycyjnych. Wiele z tych przysmaków można przyrządzić we własnym domu, używając  ogólnodostępnych produktów lub wykorzystując rośliny z pól czy łąk.

  • W upalne dni poszukujemy ochłody i orzeźwienia. Warto wtedy sięgnąć do przepisów na napoje znajdujące się na naszej regionalnej Liście Produktów Tradycyjnych, choćby na kulis czy winko z chabru. Do ich przygotowania można wykorzystać rośliny rosnące w ogrodzie lub na polu czy łące.

  • Ponad 10 milionów złotych dotacji z Urzędu Marszałkowskiego trafi w tym roku na modernizację 79 kilometrów dróg dojazdowych do gruntów rolnych w 110 gminach regionu. Uroczyste podpisanie umów na dofinansowanie inwestycji z przedstawicielami samorządów lokalnych odbyło się w środę (6 czerwca) w Urzędzie Marszałkowskim.

  • W dniu 6 czerwca br. o godzinie 11:00 w Patio nr 1 w budynku Urzędu Marszałkowskiego przy Placu Teatralnym planowane jest uroczyste podpisanie umów na dofinansowanie modernizacji dróg dojazdowych do gruntów rolnych z udziałem Marszałka Piotra Całbeckiego i Wicemarszałka Dariusza Kurzawy.

  • Konferencja  zorganizowana przez Samorząd Województwa Kujawsko-Pomorskiego miała za zadanie przekazanie uczestnikom wiedzy dotyczącej probiotyków i ich zastosowania zarówno w rolnictwie jak i w przetwórstwie rolno-spożywczym oraz w medycynie. Celem konferencji było upowszechnianie idei biologizacji poprzez stosowanie mikroorganizmów we wszystkich dziedzinach gospodarki oraz popularyzowanie tej metody, jako metody uprawy i hodowli, wytwarzania i przetwarzania, ochrony i poprawy kondycji środowiska. Podczas wygłaszanych prelekcji zwracano uwagę jak ważne jest wykorzystywanie nowych technologii ograniczającej stosowanie chemii, zastępując je mikroorganizmami. Uczestnikom konferencji przedstawiono także efekty stosowania biotechnologii przez praktyków, przedsiębiorców i rolników, którzy z powodzeniem stosują pożyteczne mikroorganizmy. Na zakończenie zaprezentowano szeroką gamą produktów opartych na technologii efektywnych mikroorganizmów, które znajdują zastosowanie w wielu dziedzinach życia.

  • W niedzielę (13 maja 2018 r. ) odbył się regionalny etap XVIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”, który wyłonił najlepsze produkty żywnościowe oraz najlepsze potrawy regionalne. Nagrodzono wytwórców oryginalnych, regionalnych produktów żywnościowych oraz produktów wytwarzanych w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzących się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów. W konkursie brały udział firmy gastronomiczne, właściciele gospodarstw agroturystycznych i członkinie kół gospodyń wiejskich oraz wytwórcy produktów regionalnych z całego województwa. Organizatorem konkursu na szczeblu centralnym jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP.

  • W czwartek, 10 maja w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Kujawsko-Pomorskiego w Toruniu, odbyło się uroczyste podpisanie umów z Partnerami Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na realizację projektów w 2018 roku. Operacje zostały wyłonione w ramach konkursu 2/2018 ogłoszonego przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, dla partnerów KSOW na wybór operacji w ramach dwuletniego planu operacyjnego na lata 2018–2019.

  • Konferencja  zorganizowana przez Samorząd Województwa Kujawsko-Pomorskiego miała na celu   przekazanie uczestnikom wiedzy dotyczącej między innymi probiotyków i ich zastosowania w medycynie, turystyki kulinarnej, nowoczesnych rozwiązań IT i metod promocji oraz walorów prozdrowotnych gęsi Białej Kołudzkiej. Podczas konferencji odbył się przeprowadzony przez Fundację Hodowców Polskiej Białej Gęsi pokaz kulinarny, podczas którego zaprezentowano proces przygotowania faszerowanej gęsi luzowanej. Goście konferencji wzięli udział w degustacji tak przygotowanej potrawy.

  • Samorząd Województwa Kujawsko-Pomorskiego po raz kolejny współorganizuje XVIII edycję Wojewódzkiego Przeglądu Zespołów Ludowych połączonego z pokazem i degustacją potraw z Kujaw i Pomorza.

  • W najbliższy weekend (12-13 maja) w Minikowie tradycyjnie już Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego organizuje targi turystyczno-ogrodnicze „Lato na wsi” – święto smaku i tradycji. Podczas targów przedstawiona zostanie szeroka i różnorodna oferta gospodarstw ekologicznych i agroturystycznych. Prowadzona będzie także promocja dziedzictwa kulturowego i kulinarnego województwa i działań na rzecz ochrony środowiska.

  • W niedzielę (25 marca) w Centrum Kulturalno-Kongresowym Jordanki w Toruniu odbyły się wojewódzkie obchody święta kobiet wiejskich, organizowane po raz piąty w okolicach Międzynarodowego Dnia Kobiet. Podczas wydarzenia samorząd województwa kujawsko-pomorskiego reprezentowali marszałek Piotr Całbecki, przewodniczący sejmiku Ryszard Bober, członek zarządu województwa Aneta Jędrzejewska i radny wojewódzki Ryszard Kierzek.

  • Uprzejmie informuję, że Stowarzyszenie im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w bieżącym roku po raz dwudziesty drugi organizuje konkurs „Polski Producent Żywności”, pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

BIP Kujawsko-Pomorskie konstelacje dobrych miejsc