Wczorajszy (6 grudnia) panel popularnonaukowy dla studentów z udziałem historyków, etnologów i archeologów oraz kucharzy był ostatnim wydarzeniem naszej tegorocznej akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina”. Podczas spotkania, które odbyło się w Collegium Humanisticum UMK w Toruniu, poznaliśmy też wyniki konkursu literackiego „Gęsim piórem na cześć gęsiny”.
Czytaj więcej
Jeszcze tylko do 18 listopada czekamy na zgłoszenia w naszych konkursach gęsinowych: konkursie plastycznym dla dzieci oraz na relacje ze świątecznego obiadu z gęsiną w roli głównej dla rodzin. Warto się pospieszyć i wziąć w nich udział, bo na uczestników czekają atrakcyjne nagrody, między innymi zestaw rowerów dla rodziny, sprzęt gospodarstwa domowego, gry, i przybory plastyczne.
Czytaj więcej
Zapraszamy do fotograficznego przeglądu wydarzeń gęsinowych
Czytaj więcej
Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny w Przysieku (11-12 listopada) to nie jedyne wydarzenie wpisujące się w naszą doroczną gęsinową akcję. W ubiegłym tygodniu zaprosiliśmy także na rypiński „Festiwal rodzinny z gęsiną w tle” (11 listopada), „Gęsinę po gniewkowsku” (11 listopada) oraz „Gęsinę na św. Marcina w Gminie Bobrowniki” (11-12 listopada). Okolicznościowe spotkanie zorganizowały też panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Polne kwiaty” w Kościelnej Wsi (9 listopada).
Czytaj więcej
Głównym wydarzeniem naszej dorocznej kampanii gęsinowej był jak zwykle Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny, który odbył się w piątek i sobotę (11 i 12 listopada) w Przysieku pod Toruniem. To wypełniony atrakcjami, największy w Polsce kiermasz gęsich tuszek i produktów z gęsiny.
Czytaj więcej
Nasza gęsinowa akcja promuje Kujawsko-Pomorskie także za granicą. W ubiegłym tygodniu zorganizowaliśmy specjalną kolację z gęsiną w roli głównej dla tour operatorów z Niemiec. W sobotę (5 listopada) byliśmy obecni na paryskiej konferencji „Kuchnia i dyplomacja na świecie”.
Czytaj więcej
Kujawsko-Pomorskie to zagłębie produkcji gęsiny. Nasi producenci co roku dostarczają na stoły smakoszy blisko 1,5 tysiąca ton tego wykwintnego i zdrowego mięsa.
Czytaj więcej
Nieodłącznym elementem naszej dorocznej jesiennej kampanii gęsinowej jest zachęcanie restauratorów z całej Polski do serwowania potraw ze znakomitego gęsiego mięsa. W ubiegłym roku do akcji przyłączyło się ponad 230 lokali oferując w swoim menu co najmniej jedno danie z gęsiny. Zapraszamy restauratorów do udziału w tegorocznej kampanii.
Czytaj więcej
W środę (26 października) w Toruniu odbyła się uroczysta gala z okazji jubileuszu 25-lecia Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej, największej organizacji sektora drobiarskiego w Polsce. Podczas spotkania oficjalnie zainaugurowaliśmy tegoroczną akcję Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina.
Czytaj więcej
Trwa kolejna odsłona naszej dorocznej akcji gęsinowej. Tradycyjnie dwa tysiące rodzin z regionu otrzymało w upominku gęsią tuszkę, która będzie daniem głównym na rodzinnym obiedzie z okazji Narodowego Święta Niepodległości. Głównym wydarzeniem będzie jak zwykle festiwal gęsiny w Przysieku (11 i 12 listopada).
Czytaj więcej
Zapraszamy do udziału w naszych konkursach gęsinowych: konkursie plastycznym dla dzieci oraz na relacje ze świątecznego obiadu z gęsiną w roli głównej dla rodzin. Na uczestników czekają atrakcyjne nagrody, między innymi zestaw rowerów dla rodziny, sprzęt gospodarstwa domowego, gry, i przybory plastyczne.
Czytaj więcej
W sobotę (5 listopada) mieszkańcy naszego regionu odebrali 2000 gęsich tuszek, które będą daniem głównym na świątecznym, rodzinnym obiedzie z okazji Narodowego Święta Niepodległości - 11 listopada. Gęś można było wygrać w konkursach organizowanych przez regionalne i lokalne media w ramach akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na Świętego Marcina”.
Czytaj więcej
Przypominamy nasze wywiady z ekspertami od gęsiny. O tym pysznym i zdrowym mięsie, związanych z nim tradycjach kulinarnych i przepisach na smakowite dania opowiadają mistrz kuchni Artur Moroz, znawca dziejów żywienia prof. Jarosław Dumanowski, restaurator Marek Główczyński, hodowcy gęsi Ludwika Mrówczyńska i Andrzej Tęcza oraz dr inż. Halina Biegińska z Krajowego Ośrodka Badawczo-Hodowlanego Gęsi w Kołudzie Wielkiej.
Czytaj więcej