Aktualności

Uroczyste wręczenie statuetek, fot. UMWK-P
Uroczyste wręczenie statuetek, fot. UMWK-P

Nasze najlepsze produkty spożywcze 2017

Przedsiębiorstwo Drobiarskie Drobex w Bydgoszczy oraz Zespół Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich w Toruniu to zwycięzcy tegorocznej edycji konkursu „Najlepszy produkt spożywczy Pomorza i Kujaw”, zorganizowanego przez Urząd Marszałkowski wspólnie ze Stowarzyszeniem Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Laureatów poznaliśmy 19 października, podczas uroczystości w Międzynarodowym Centrum Spotkań Młodzieży w Toruniu z udziałem przewodniczącego sejmiku Ryszarda Bobera.

 

Celem konkursu jest wyłonienie i promocja produktów spożywczych wysokiej jakości wytwarzanych na terenie naszego województwa, otwieranie nowych rynków zbytu i propagowanie różnorodności produktów spożywczych. Chodzi też o nagradzanie pomysłowości i inicjatyw specjalistów z zakładów przetwórczych branży rolno-spożywczej i firm gastronomicznych regionu oraz ochronę kulinarnego dziedzictwa kulturowego Kujaw i Pomorza. Konkurs zwraca uwagę konsumentom na produkty, które warto wybrać spośród szerokiej oferty artykułów dostępnych na sklepowych półkach.

W zorganizowanej już po raz dwunasty tegorocznej rywalizacji konkursowej wzięło udział 14 zakładów przetwórczych, które poddały pod ocenę jury 25 produktów, oraz 6 restauracji, w tym 3 warsztaty szkół gastronomicznych, które przygotowały do konkursu 15 produktów i potraw.

 

Komisja konkursowa wyłoniła trzy najlepsze produkty w każdej z dwóch kategorii:

 

Kategoria: Przedsiębiorstwo

  • I miejsce – Przedsiębiorstwo Drobiarskie Drobex sp. z o.o. oddział w Bydgoszczy – za szynkę delikatesową z kurcząt

 

  • II miejsce – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu Zakład Mleczarski w Toruniu – za twaróg łowicki klinek tłusty

 

  • III miejsce – HENKELL & CO. VINPOL Polska sp. z o.o. Toruń – za Nalewkę Babuni Pigwa

 

Kategoria: Restauracje

  • I miejsce – Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich Toruń – za gąskę z gąskami

 

  • II miejsce – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego Kowal – za żeberka w miodzie z suszonymi owocami

 

  • III miejsce – Restauracja Zajazd Staropolski Toruń – za polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

 

Nagrody mają formę statuetek. Zwycięzcy uzyskali również możliwość ekspozycji nagrodzonego produktu na stoisku promocyjnym województwa kujawsko-pomorskiego podczas Targów Grüne Woche 2018 w Berlinie.

 

Departament Rolnictwa I Geodezji Urzędu Marszałkowskiego

i Biuro Prasowe Urzędu Marszałkowskiego

 

20 października 2017 r.

Ostatnia aktualizacja: 23 października 2017 r.

 

 

Uroczyste wręczenie statuetek fot. UMWK-PUroczyste wręczenie statuetek fot. UMWK-PUroczyste wręczenie statuetek fot. UMWK-PUroczyste wręczenie statuetek fot. UMWK-PUroczyste wręczenie statuetek fot. UMWK-PUroczyste wręczenie statuetek fot. UMWK-PUroczyste wręczenie statuetek fot. UMWK-P