Przepisy świąteczne

Koło Gospodyń Wiejskich z Brzozowa (powiat chełmiński)

GĘŚ PIECZONA W MIESZANCE ZIÓŁ Z JABŁKAMI

Koła Gospodyń Wiejskich w Brzozowie (powiat chełmiński)

 

Składniki:

– tuszka gęsi

– jabłka

– mieszanka przypraw ziołowych i korzennych (papryka słodka, kolendra, kmin rzymski, majeranek, tymianek, pieprz czarny i sól)

 

Przygotowanie:

Umyta i osuszoną tuszkę gęsi nacieramy dokładnie w środku  i na zewnątrz przygotowaną wcześniej mieszanką  przypraw ziołowych i korzennych. Do środka wkładamy  całe lub przekrojone na pół, surowe jabłka. Tuszkę zaszywamy.  Nogi i skrzydła związujemy również, aby gęś równomiernie się piekła.  Tak przygotowaną tuszkę umieszczamy w naczyniu do pieczenia, piersią do góry i wkładamy  do mocno nagrzanego piekarnika (220oC). Pieczemy około 35 minut. Następnie temperaturę obniżamy do 180oC. W trakcie pieczenia gęś polewamy powstałym sosem. Przed zakończeniem pieczenia możemy  polać gęś zimną wodą, wtedy uzyskamy efekt chrupiącej skórki.

 

Żeby sprawdzić, czy gęś jest dobrze upieczona, należy chwycić za skrzydło i nim poruszyć. Jeżeli lekko się porusza i jest luźne, gęś jest upieczona.

 

Czas pieczenia w domowym piekarniku wynosi ok. 1 godziny na 1 kg gęsi.

 

ŻYCZYMY SMACZNEGO!

 

Boże Narodzenie 2019