Przepisy świąteczne

Marek Rozpłoch

KRUCHE CIASTKA ŚWIĄTECZNE

Marka Rozpłocha z Departamentu Planowania Strategicznego i Rozwoju Gospodarczego Urzędu Marszałkowskiego

 

Jest to przepis pochodzenia niemieckiego.

 

Składniki:

300 g mąki,

250 g masła lub margaryny,

125 g cukru,

3 żółtka,

2 paczki cukru waniliowego.

Przygotowanie:

Najlepszą konsystencję i walory smakowe osiągają po dwóch/trzech tygodniach od upieczenia, zatem warto zająć się wypiekiem w pierwszej połowie grudnia. Jednak i świeżo upieczone są niezłe, więc nic się nie stanie, gdy akcję przeprowadzimy tuż przed świętami.

Mikserem mieszamy wszystkie składniki – dodawane w podanej powyżej kolejności. Ciasto rozwałkowujemy równomiernie na grubość mniej więcej 3/5 mm – podsypując delikatnie mąką, by nie przyklejało się do podłoża. Ciastka wykrawamy z rozwałkowanego ciasta foremkami o dowolnych kształtach, następnie pieczemy w temperaturze około 195 stopni C aż do lekkiego zezłocenia.

Przed podaniem możemy posypać ciastka cukrem pudrem.

Smacznego i miłych świąt!

 

Boże Narodzenie, 2015 r.