Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr
Szukaj

RYBA PO GRECKU

zespołu MANCHESTER

 

 Składniki:

  • kilka filetów ryby mrożonej (w zależności od ilości osób),
  • 4 średnie marchewki,
  • 2 średnie pietruszki,
  • mały seler,
  • 4 cebule,
  • większy słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • 1 liść laurowy, kilka ziaren pieprzu,
  • sól, 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • olej do smażenia,
  • 1/2 szklanki wody,
  • cukier.


Przygotowanie:

Warzywa obieramy , myjemy i ścieramy na dużych oczkach. Cebulę kroimy w półtalarki. Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy podsmażamy starte warzywa (marchew, pietruszkę, seler) Lekko solimy i po kilku minutach przykrywamy patelnię. W tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy zamrożona jeszcze rybę- lekko solimy. Usmażone kawałki odkładamy na talerz, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Zaglądamy do warzyw - podlewamy 1/4 szklanki wody i dalej dusimy. Po usmażeniu filetów , smażymy cebulkę na lekko złoty kolor . Przekładamy cebulę do garnka oraz warzywa z patelni. Dodajemy listek, pieprz w ziarenkach i ziele angielskie podlewamy znów 1/4 wody, dodajemy koncentrat i odrobinę cukru. Dusimy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą do smaku i jeśli jest zbyt ścisłe, podlewamy troszkę wodą. Gdy warzywa będą miękkie, układamy w półmisku na zmianę: warzywa, ryba. Na wierzchu powinny być warzywa. Potrawę odstawiamy do wystygnięcia. Dekorujemy dużymi gałązkami natki. Najlepiej smakuje po dwóch dniach.


Zdrowych wesołych świat Bożego Narodzenia
i oczywiście smacznego

życzy zespół Manchester

Czytaj więcej

© Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2014. Wszystkie prawa zastrzeżone