Przepisy świąteczne

ŚLEDŹ W ŚMIETANIE

zespołu SOFA

 

 

Składniki:

  • śledzie matjasy (3 opakowania lub na wagę),
  • duży kubek śmietany 30%,
  • kubek jogurtu,
  • jabłko – najlepiej kwaśne,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 3 plasterki sera,
  • 2 duże cebule,
  • liść laurowy ,
  • ziele angielskie.

Przygotowanie:
Śledzie kroimy na dość duże kawałki a jabłko, ser i ogórek na bardzo drobne. Śmietanę łączymy z jogurtem. Śledzia układamy warstwami, posypujemy dodatkami. Na każdą warstwę kładziemy  z 2 liście laurowe i ziele angielskie. Na samym końcu zalewamy jogurtem wymieszanym ze śmietaną. Wkładamy do lodówki. Potrawa będzie najsmaczniejsza gdy się „przegryzie”. Podajemy z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.

 

Boże Narodzenie, 2015 r.