Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr
Szukaj

KREM Z BROKUŁ

Karola Cereckiego, kierownika Biura Oprzyrządowania Technicznego w  Departamencie Organizacyjnym UM

 

 

Składniki: 
Wersja ekspresowa : 1xkostka rosołowa, 200g (2xkostki) sera topionego (bez dodatków), dwie brokuły, sól oraz pieprz

Wersja „świąteczna”: 
  • pęczek włoszczyzny
  • 1 kostka rosołowa
  • 200ml słodkiej śmietany
  • dwie brokuły
  • łyżka (płaska) stołowa mąki
  • sól i pieprz.

Wykonanie:
Do około 1-1,5l wody wrzucić kostkę rosołową, włoszczyznę (lub serek topiony), jedną brokułę.
Gotować około 30min (15min dla wersji bez włoszczyzny). Usunąć z wywaru por i całość zmiksować za pomocą blendera – dokładnie, aż uzyskamy kremową konsystencję. Z drugiej brokuły odciąć sam kwiat i wrzucić do gotującego (zmiksowanego wcześniej) wywaru. Gotować około 10min (dużo dłuższe gotowanie doprowadzi do rozgotowania brokuł) . Dla wersji ze śmietaną : rozprowadzić  mąkę razem ze śmietaną (dobrze rozetrzeć bo powstaną  „kluski”) i pod koniec gotowania dodać do zupy, rozmieszać , gotować około 1-2min. Doprawić .

Czytaj więcej

© Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2014. Wszystkie prawa zastrzeżone