Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr
Szukaj

KAPUSTA Z GROCHEM

Jacka Gajewskiego, radnego województwa
 
Składniki:
60 kg kwaszonej kapusty – odcisnąć sok
1 szklanka suchego grochu (łuskany) 
2 kapelusze suszonych grzybów
1 szklanka mleka
1 duża cebula
Olej
Łyżka mąki
Sól
Pieprz
Liść laurowy

Wykonanie:

Namaczamy w wodzie i mleku (pół na pół) suszone grzyby i gotujemy je do miękkości. Cedzimy na sicie i kroimy w „makaroniki” i odstawiamy. Opłukany groch zalewamy letnią wodą , przyprawiamy szczyptą soli i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Kapustę jak trzeba rozdrabniamy i gotujemy przez 15 minut, cedzimy na sicie, liść odrzucamy. Na oleju podsmażmy cebulę, oprószamy mąką, zasmażamy, często mieszając. Rozprowadzamy wywarem z grzybów, mieszając, by nie powstały grudki.  Do sosu dodajemy kapustę, grzyby i groch. Składniki mieszamy i trzymamy na niewielkim ogniu przez 15 minut. Doprawimy solą i pieprzem. SMACZNEGO!

Czytaj więcej

© Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2014. Wszystkie prawa zastrzeżone