Przepisy świąteczne

PIERNIKI

Elżbiety Krzyżanowskiej, radnej województwa w latach 2010-2014
 
Składniki:
1kg mąki
8 żółtek
3 białka
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
200 ml kwaśnej śmietany
3 łyżeczki sody
5 łyżeczek przypraw do piernika (lub więcej do smaku)
250 g masła
400g miodu
Przygotowanie:
Dzień przed pieczeniem: Kakao wymieszać z mąką w dużej misce. Miód zagotować z przyprawami, odstawić z palnika, włożyć masło, poczekać aż się rozpuści, a masa wystygnie. Sodę wymieszać ze śmietaną – odstawić (śmietana zwiększy swoją objętość). Białka ubić, dodać cukier ciągle ubijając a  następnie żółtka nadal miksując masę. Wlać ubite białka z cukrem i żółtkami do mąki delikatnie mieszając, wlać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą i wszystko razem wymieszać na gładką masę. Ciasto będzie dość rzadkie. Należy je przykryć a następnie odstawić w chłodne miejsce, w ciągu 24 godzin zgęstnieje.
W dniu pieczenia: Ciasto posypać mąką, rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykrawać foremkami. Piec w 180 stopniach około 7-12 minut.
Pierniki najlepiej smakują polane rozpuszczoną czekoladą i posypane orzechami.

SMACZNEGO!

 
 
Boże Narodzenie 2015